Директор СЗО Тедрос / - ФОТО: СЗО
18/03/2022 u 06:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеф СЗО: Разорне здравствене последице рата по украјински народ, помозите сви

До сада је СЗО послала око 100 тона медицинског материјала што је довољно за 4.500 рањених и 450.000 пацијената примарне здравствене заштите за мјесец дана, као и другу опрему

Шеф здравствене организације Уједињених нација упозорио је на разорне последице рата по украјински народ и тешке поремећаје пружања здравствених услуга и снадбијевања лијековима и нагласио да "мир представља сада потребан лијек за спасавање живота".

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је у четвртак Савјету безбједности УН да је СЗО потврдила 43 напада на болнице и здравствене установе у Украјини, са 12 погинулих и 34 рањеника, преноси Н1.

У говору преко видео-везе Тедрос је рекао да „прекид пружања здравствених услуга и снадбијевања представљају екстреман ризик за људе с кардиоваскуларним обољењима, раком, дијабетесом, ХИВ-ом и туберкулозом, што су међу водећим узроцима смртности у Украјини“.

Шеф СЗО је рекао да ће избјеглиштво једних и масовност других на мјестима која се сматрају безбједним, вјероватно повећати ризик од болести као што су Ковид 19, богиње, упала плућа и дјечија парализа.

Поред тога, више од 35.000 менталних болесника у украјинским психијатријским болницама и установама за дуготрајну негу суочава се са озбиљном несташицом лијекова, хране, здравствене помћи, чак и ћебади, рекао је он.

До сада је СЗО послала око 100 тона медицинског материјала што је довољно за 4.500 рањених и 450.000 пацијената примарне здравствене заштите за мјесец дана, као и другу опрему. Тедрос је рекао да СЗО припрема још 108 тона помоћи.

Шеф СЗО је позвао донаторе да подрже огромне и растуће хуманитарне потребе у Украјини и одазову се на хуманитарни апел УН за прикупљање 1,1 милијарде долара за те сврхе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:59