/ - FOTO: EPA
26/03/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stručnjak UN: Izrael u Gazi počinio djela genocida, uvesti mu embargo na oružje

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava na palestinskim teritorijama Frančeska Albaneze ocijenila je u svom izvještaju koji podnosi danas, da je Izrael u Pojasu Gaze počinio djela genocida i da bi mu trebalo uvesti embargo na oružje.

Izvještaj, u koji je Gardijan imao uvid, trebalo bi da bude dostavljen Savjetu UN za ljudska prava.

Albaneze, italijanska pravnica i ekspert za ljudska prava, navela je u izvještaju da postoje “razumni razlozi” da se vjeruje da je Izrael izvršio tri od pet djela definisanih kao genocid: ubijanje Palestinaca, nanošenje ozbiljnih tjelesnih ili psihičkih povreda i “namerno stvaranje uslova za život sračunatih da dovedu do fizičkog uništenja” tog stanovništva u celini ili delimično.

– Ogromna priroda i obim izraelskog napada na Gazu i destruktivni uslovi života koje je on nanio otkrivaju namjeru da se Palestinci fizički unište kao grupa – navodi se u izvještaju Albanezeove.

Izrael je u februaru izdao zabranu izdavanje viza Albanezeovoj, nakon što je ona rekla da masakr izraelskih civila 7. oktobra, kojim je započet rat u Pojasu Gaze, nije akt antisemitizma.

– Žrtve 7. oktobra nisu ubijene zbog pripadnosti jevrejskoj vjeri, već kao odgovor na izraelsko ugnjetavanje – napisala je Albaneze na društvenoj mreži “Iks” 10. februara.

Diplomatsko predstavništvo Izraela u Ženevi saopštilo je da ta zemlja “u potpunosti odbacuje izvještaj” i opisalo ga kao “produžetak kampanje koja nastoji da potkopa samu jevrejsku državu”.

– Izraelski rat je protiv Hamasa, a ne protiv palestinskih civila – navodi se u saopštenju u kome se kritikuju, kako kažu, “nečuvene optužbe” Albanezeove.

“Gardijan” podsjeća da Međunarodni sud pravde u Hagu trenutno razmatra slučaj koji je pokrenula Južna Afrika na osnovu Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

Sud je u januaru naložio “privremene mjere” sa ciljem da ograniči rizik od genocida dok razmatra presudu, pozvao na akciju protiv izraelskih političara koji koriste genocidnu retoriku i zatražio slanje veće humanitarne pomoći.

U izvještaju Albanezeove navodi se da je Izrael pokušao da sakrije svoje “eliminaciono vođenje neprijateljstava – tako što ga je maskirao jezikom međunarodnog humanitarnog prava i označava građane Gaze u cjelini kao “teroriste” ili “one koji podržavaju teroriste”.

Upotreba takvog jezika, navodi se u izvještaju, transformisala je “sve i svakoga u metu ili u kolateralnu štetu, što znači da mogu biti ubijeni ili uništeni”.

U izvještaju se, takođe, preporučuje da države članice UN “odmah uvedu embargo na oružje Izraelu, pošto se čini da nije ispoštovao obavezujuće mjere koje je naredio Međunarodni sud pravde.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:16