Boris Dzonson / - RTRS
26/01/2022 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суочавање: Борис Џонсон са заступницима због партигејта

Упитан зашто министрима у кабинету није речено, премијеров портпарол је рекао: "Колико сам схватио, важно је да се ни у једном тренутку не предухитри полицијска изјава о овој врсти питања"

Борис Џонсон је спреман за најопаснијих 48 сати свог премијерског мандата, а огорчени заступници конзервативаца ће видјети службени извјештај о странкама у Даунинг Стриту који је сада покренуо кривичну истрагу, пише Гардијан, преноси Radio Slobodna Evropa.

Комесар полиције Метрополитана, Кресида Дик, објавила је у уторак да њени службеници истражују наводе о кршењу закона у срцу владе на основу доказа које је открила током истраге вишег државног службеника Сју Греј.

У ономе што се чинило као наговјештај онога што је Греј открила, Дик је рекао: “Не очекујем никакве потешкоће у прибављању доказа које је … неопходно, пропорционално и прикладно да добијемо како бисмо дошли до правих закључака” . Они за које се утврди да су прекршили прописе могли би бити кажњени.

Бивши службеници број 10 рекли су за Гардијан да ће полицијска истрага открити доказе који још нијесу достављени Греј. Један старији Торијевац је рекао да је истрага Скотланд Јарда била "другачија игра с лоптом", додајући: "Званичници који не кажу Сју Греј цијелу истину неће се суздржати од полиције".

Високи владин извор је упозорио да је мало вјероватно да ће бити објављено у цјелости, рекавши: "Не морате бити правник да бисте схватили да, ако је полицијска истрага у току, постоје ограничења у погледу онога што можете објавити".

Греј је интервјуисала свједоке и испитала кључне доказе, укључујући сигурносне дневнике који показују ко је и када био у Даунинг Стриту. Такође се сматра да су јој показане фотографије странака, иако су извори из кабинета нагласили да је мало вјероватно да ће оне бити укључене у извјештај.

Подразумијева се да је одлука Мета да истражи низ странака у Даунинг Стриту и Вајтхолу донесена у недјељу. Јохнсон је био унапријед обавијештен, али је одлучио да не каже свом кабинету на њиховом недјељном састанку у уторак, остављајући им да сазнају како су се појавили, што је изазвало констернацију.

Упитан зашто министрима у кабинету није речено, премијеров портпарол је рекао: "Колико сам схватио, важно је да се ни у једном тренутку не предухитри полицијска изјава о овој врсти питања".

Многи торијевски заступници чекају Грејеве налазе прије него одлуче да ли да додају своја имена онима који позивају предсједника Комитета из 1922. Грахама Брадија да изазове изгласавање неповјерења. Један виши посланик је сугерисао да ће торијевци вјероватно донијети "колективну одлуку" када виде како ће Джонсон реаговати.

-Оне колеге које су још увијек на ногама у стварном свијету препознаће да не постоји свијет у којем је полицијска истрага све осим јако лоша-рекли су и додали да би на сваком нормалном радном мјесту они који су под истрагом били суспендовани умјесто да долазе радити нормално.

Бивши министар у кабинету сугерисао је да је Брејди можда већ примио 40 писама. Праг за покретање гласања о повјерењу је 54. Ако се достигне, гласање би било одржано за неколико дана, а ако би га Джонсон изгубио, његова би премијерска функција била готова.

Његов секретар за штампу инсистирао је прошле седмице да ће Джонсон бити одлучан у борби против било каквог гласања о неповјерењу, умјесто да поднесе оставку. Премијер је у уторак наставио да заузима пркосан став, извјештавајући заступнике о кризи у Украјини и забављајући поколебљиве колеге на броју 10.

-Поздрављам одлуку Мета да спроведе сопствену истрагу јер вјерујем да ће то помоћи да се јавности да јасноћа која јој је потребна и да се подвуче црта под стварима- рекао је он Доњем дому.

Његов портпарол, упитан да ли Џонсон вјерује да је прекршио закон, рекао је: "Поштено је рећи да не вјерује".

У кабинету, Џонсон је поздравио предности Брегзита и позвао своје колеге да буду "храбри" и да "иде даље и брже у вођењу владиног реформског програма".

Један бекбенчер је рекао да је Јохонсонов тим "напорно радио" на придобијању заступника који су били у искушењу да позову на његову смјену, рекавши да су покушавали да "шармирају" бекбенчере.

Други је указао на "атмосферу застрашивања", међутим, након серије извјештаја посљедњих дана о жестокој тактици Джонсонових блиских савезника.

У дану преокрета у Вестминстеру, испрва се чинило да ће Метова истрага одгодити објављивање ГреЈовог извјештаја.

Джонсонов портпарол је накнадно сугерисао да би само они аспекти извјештаја који нијесу повезани са странкама које истражује полиција могли бити објављени. „Схватио сам да она може објавити оне елементе који нијесу предмет даљег рада“, рекао је он.

Али касније се показало да Мет није имао примједби на објављивање извјештаја.

Заступници Торијеваца постројили су се да бране премијера током хитног питања о истрази замјенице лидера лабуриста Ангеле Рајнер. Конзервативни заступник Гилес Вотлинг описао је хитно питање као "непријатно губљење свачијег времена", али га је предсједник Сир Линдзеј Хојла, који одлучује о хитним питањима приморао да повуче своје тврдње.

Сир Едвард Леигх је рекао: “Када Европа стоји на ивици рата и постоји криза трошкова живота, можемо ли, молим вас, имати осјећај пропорције у односу на то да премијеру дају комад колача у властитој канцеларији од властитог особља”.

Лидер либералних демократа, Ед Давеy, касније је рекао: „Други премијер је под полицијском истрагом. Да има трунке срама, дао би оставку. Он мисли да је изнад закона - али није. И вријеме је да оде”.

У понедјељак ИТВ Неwс је извијестио да се до 30 запослених окупило у кабинету у Даунинг Стриту у јуну 2020. с тортом и храном за пикник од Маркс & Спенцер како би отпјевали "Сретан рођендан" премијеру и поклонили му рођенданску торту. Догађај, који је број 10 негирао да је било забава, наводно је организовала његова супруга Кери, а накратко му је присуствовала и дизајнерка ентеријера Лулу Лyтле.

У жељи да одбрани Джонсона од те оптужбе у уторак навече, један од његових блиских повјереника, министар Сјеверне Ирске Конор Бурнс, тврдио је да је премијер "на неки начин био у засједи са тортом".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:14