/ - PHOTO BY VAN TAY MEDIA ON UNSPLASH
07/04/2023 u 08:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu procurili u javnost

Pentagon istražuje ko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Tviteru i Telegramu

Povjerljivi ratni dokumenti sa tajnim planovima SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane kontraofanzive protiv ruskih snaga ove sedmice su osvanuli na društvenim mrežama. Potvrdio je to visoki zvaničnik američke administracije.

Pentagon sprovodi istragu

Pentagon istražuje ko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Tviteru i Telegramu, prenosi Avaz.

 The New York Times ipak navodi kako vojni analitičari smatraju kako su dokumenti objavljeni ipak u ponešto promijenjenom sadržaju u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. 

Naime, čini se da se u verziji koja je izašla na društvene mreže uveličavaju američke procjene ukrajinskih gubitaka, a jednako tako umanjenje su procjene Pentagona o ruskim gubicima. Takav modus operandi upućuje da bi iza svega mogla stajati Moskva ili barem akteri povezani sa kremaljskim strukturama, navode analitičari.

Velika povreda sigurnosti

Ipak, niz informacija koje su dokumenti otkrili, a za koje se ne čini da su naknadno "obrađene", a među kojima su i grafici sa brojem dostavljenog oružja, procjena snaga jedinica, kao i niz drugih planova, predstavlja veliku povredu sigurnosti u američkim obavještajnim strukturama.

Bajdenovi zvaničnici trude se ukloniti te dokumente sa društvenih mreža, ali čini se da u tome nisu uspjeli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:33