Protesti u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER - JESSICA CHASTAIN/TWITTER
02/10/2022 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tokom protesta u Iranu ubijene 92 osobe

Skupovi solidarnosti s iranskim ženama, koje su prkosno palile hidžabe koje su primorane da nose još od Islamske revolucije 1979., održani su u raznim delovima svijeta

Najmanje 92 osobe ubijene su u protestima povodom smrti Mahse Amini (22), koju je zbog kršenja propisa o hidžabu privela policija za moral u Iranu, objavila je organizacija Iran Human Rights (IHR).

Kurdska Iranka Amini proglašena je mrtvom nakon što je pritvorena zbog navodnog kršenja pravila po kom žene moraju nositi marame i skromniju odeću, što je izazvalo najveći talas nemira u Iranu u gotovo tri godine.

Umrla je pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu. Policija je odbacila sumnje da je djevojka pretučena zbog čega je završila u komi i u izvještaju navodi da se samo srušila dok je čekala zajedno s drugim privedenim ženama.

Skupovi solidarnosti s iranskim ženama, koje su prkosno palile hidžabe koje su primorane da nose još od Islamske revolucije 1979, održani su u raznim delovima svijeta, a juče se protestvovalo u više od 150 gradova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:28