Američki Senat / - SHUTTERSTOCK
17/10/2022 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilac traži šest mjeseci zatvora za nekadašnjeg Trampovog savjetnika

Ocijenjeno je da „nemiri na Kapitolu 6. januara nisu bili samo napad na zgradu, to je bio napad na vladavinu prava na kojoj je ova zemlja izgrađena“

Federalni tužilac zatražio je zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci za Stiva Benona, nekadašnjeg glavnog savjetnika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, zbog nepoštovanja Kongresa, objavio je CNN.

Pored zatvorske kazne, tužilac traži i 200.000 dolara nadoknade.

Ocijenjeno je da „nemiri na Kapitolu 6. januara nisu bili samo napad na zgradu, to je bio napad na vladavinu prava na kojoj je ova zemlja izgrađena“.

Benon je odbio da se pojavi i svjedoči pred Komitetom koji je istraživao napad na Kongres, zbog čega je u julu i osuđen. U presudi se navodi da je „Benon imao višestruku ulogu u događajima od 6. januara, a američki narod ima pravo da čuje njegovo svjedočenje iz prve ruke u vezi sa tim postupcima“.

Posle pobjede Džozefa Bajdena na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država, pojedine Trampove pristalice odbile su da priznaju njegovu pobjedu, što je rezultiralo nemirima 6. januara i upadom u Kongres.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:54