Вакцине Фајзер / - Ројтерс
04/10/2021 u 21:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У ЕУ трећа доза Фаjзера за особе од 18 година и стариjе

Броjна истраживања су показала да вакцине Фаjзер-Бионтек и Модерна снажно штите особе и више мjесеци послиjе примања друге дозе, и тиме у великоj мjери смањуjу ризик од хоспитализациjа и смртних исхода

Европска агенциjа за љекове (ЕМА) одобрила jе данас давање треће дозе вакцине компаниjе Фаjзер-Бионтек (Pfizer-BioNTech) особама од 18 година и стариjим.

Та агенциjа Европске униjе jе навела да давање треће, такозване "бустер" дозе, може да дође у обзир наjмање шест мjесеци послиjе друге дозе, код 18-годишњака и стариjих особа, јављају медији.

ЕМА jе издала ту препоруку послиjе проучавања података о вакцини Фаjзер-Бионтек коjи су показали раст нивоа антитела послиjе треће дозе, дате око шест мjесеци након друге, код људи између 18 и 55 година старости.

Кад jе риjеч о особама са изразито ослабљеним имуним системом, ЕМА jе навела да подржава давање треће дозе вакцине Фаjзер-Бионтек или вакцине компаниjе Модерна наjмање 28 дана послиjе примања друге дозе.

Агенциjа jе навела да jе такву одлуку дониjела пошто су истраживања показала да додатна доза вакцине повећава способност људи да ствараjу антитела против коронавируса, код пациjената са пресађеним органима, чиjи jе имуни систем ослабљен.

Препоруке Европске агенциjе за љекове треба да одобри Европска комисиjа, а потом и здравствене власти у свакоj од 27 чланица ЕУ, коjе самостално одлучуjу о стратегиjама вакцинациjе.

Неке земље чланице Униjе већ су почеле да даjу грађанима трећу дозу вакцине.

Броjна истраживања су показала да вакцине Фаjзер-Бионтек и Модерна снажно штите особе и више мjесеци послиjе примања друге дозе, и тиме у великоj мjери смањуjу ризик од хоспитализациjа и смртних исхода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:14