Izraelska vojska  / - EFE
21/01/2024 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U izraelskom napadu na Damask 12 mrtvih, uključujući pet Iranaca

Iran je okrivio Izrael za napad i zaprijetio osvetom. Izrael nije odgovorio na te optužbe

U vazdušnom napadu koji se pripisuje Izraelu, poginulo je 12 osoba, uključujući pet savjetnika Iranske revolucionarne garde, objavila je nevladina organizacija (NVO) Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ciljana je i uništena četvorospratna zgrada u kvartu Maze, gdje su se navodno “sastali proiranski lideri”, saopštila je ta NVO sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja ima široku mrežu izvora u Siriji.

Revolucionarna garda je saopštila da je pet njenih vojnih savjetnika i članova sirijskih snaga ubijeno u napadu koji su izveli izraelski borbeni avioni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iranski mediji su javili da je jedna od žrtava general Sadeg Omidzadeh, odgovoran za obavještajni rad elitne jedinice Kuds, zadužene za vanjske operacije Irana, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Iran je okrivio Izrael za napad i zaprijetio osvetom. Izrael nije odgovorio na te optužbe.

U proteklim nedjeljama, Izrael je optužen za ubistvo visokog iranskog zvaničnika u Siriji i drugog čovjeka Hamasa u Libanu, što je podstaklo strah od širenja rata.

Od početka rata u susjednoj Siriji 2011. godine Izrael je izveo stotine vazdušnih udara na ciljeve u toj zemlji, uglavnom gađajući proiranske snage, uključujući i libanski Hezbolah, saveznike sirijskog režima, kao i sirijsku vojsku.

Izrael rijetko preuzima odgovornost za svoje operacije u Siriji, ali tvrdi da neće dozvoliti da Iran proširi svoje prisustvo u njoj.

Razmjena vatre je gotovo svakodnevna na izraelsko - libanskoj granici između proiranskog Hezbolaha, saveznika Hamasa, i izraelske vojske od 7.oktobra, kada je započeo rat između Izraela i Hamasa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:20