/ Фото: Википедија
19/05/2021 u 07:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украjина не одустаjе од чланства у НАТО

Киjеву Скопље узор, за грађане ЕУ вредниjа од Алиjансе

Украjина jе добила обећања од САД, Француске и Њемачке да ће бити примљена у НАТО, али то jе дугачак процес.

Сјеверна Македониjа се кретала у том смјеру прије двадесет година и тек недавно jе постала чланица те воjне организациjе. И Украjини треба вријеме да би била пуноправни члан НАТО, изjавила jе Олга Стефанишина, потпредсједница украjинске владе.

Средином jуна планиран jе самит НАТО и украjинска опозициjа тражи од предсједника Владимира Зеленског да он инсистира да присуствуjе том скупу у Бриселу са статусом госта. Али, министру спољних послова Украjине Дмитриjу Кулеби jе обjашњено да ове године ниjе планирано да се на самит НАТО позиваjу предсједници држава коjе jош нису чланице тог воjног блока.

Раниjе су у Киjеву говорили како би Украjина могла да у jуну добиjе "путну карту", односно коjе етапе мора да прође да би jе примили у НАТО. Украjинско руководство вјеруjе да ће уласком у западну Алиjансу Украjина ријешити проблем Донбаса.

Према истраживању "Социса", улазак у НАТО подржава 52,5 одсто грађана Украjине. Против jе 30,5 одсто, а 5,4 одсто не би учествовало на референдуму, а 11,7 одсто ниjе жељело да одговара на постављено питање.

Наjмање присталица НАТО jе на истоку и jугу Украjине гдје њих чак 84,4 одсто сматра да би чланство у тоj организациjи оптеретило државни буџет. Осим тога, 82 одсто jугоисточног дијела Украjине мисли да би улазак у НАТО погоршао односе са Русиjом.

Као и раниjих година, идеjа уласка Украjине у Европску униjу jе много привлачниjа него улазак у НАТО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:51