Džo Bajden / - EPA
08/03/2024 u 08:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bajden u govoru o stanju nacije oštro kritikovao Trampa, Putinu poslao poruku

Američki predsjednik Džozef Bajden je potvrdio novu američku misiju za isporuku pomoći Gazi i više puta uputio kritike Donaldu Trampu u svom obraćanju o stanju nacije.

Najznačajnija najava Bajdena stigla je pred kraj njegovog, sat dugog govora, kada je potvrdio da će američka vojska uspostaviti "privremeno pristanište u Mediteranu na obali Gaze" koje će moći da primi velike pošiljke vode, hrane i ljekova, prenosi Srpskainfo.

Bajden je obećao da misija neće uključivati raspoređivanje američkih trupa na terenu i da će značajno olakšati dostavu zaliha u Gazu.

Ponavljajući svoje uvjerenje u pravo Izraela da se brani od Hamasa, Bajden je osudio humanitarnu krizu u Gazi, gdje je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima.

- Izraelu kažem ovo – humanitarna pomoć ne može biti sekundarno razmatrana ili pregovarački instrument. Zaštita i spasavanje nevinih života mora da bude prioritet - rekao je Bajden i dodao da je jedino pravo rješenje za situaciju formiranje dvije države.

Kritike Trampu, poruka Putinu

Bajden se u više navrata osvrtao na svog prethodika Donalda Trampa, kritikujući njegove stavove na razne teme, posebno se osvrćući na Trampove komentare o NATO-u.

Pozvao je Kongres da odobri više sredstava za Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Bajden je uporedio ovaj trenutak sa 1941. kada su SAD stajale na ivici ulaska u Drugi svjetski rat i više puta podsjećao Amerikance da "istorija gleda" kako će nacija reagovati na krize koje se odvijaju širom svijeta.

Dok se osvrtao šestojanuarsko nasilje, kada su pristalice Trampa upale na Kapitol, Bajden je upozorio da se demokratija suočava sa fundamentalnom prijetnjom.

- Od predsjednika Linkolna i građanskog rata naša sloboda i demokratija nisu bili napadnuti kod kuće kao danas. Ono što naš trenutak čini rijetkim je da su sloboda i demokratija na udaru istovremeno i kod kuće i u inostranstvu - rekao je Bajden.

Bajden je optužio Trampa i da se "poklonio” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, aludirajući na Trampovu opasku da će dozvoliti Rusiji da "radi šta god hoće" sa zemljama NATO-a koje ne daju dovoljno finansijskih doprinosa Alijansi.

- Moja poruka Putinu, kojeg dugo poznajem, je jednostavna – nećemo otići. Nećemo se sklanjati. Neću se klanjati -rekao je u govoru Bajden.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 23:28