/ - SKRINšOT, NSF YOUTUBE
20/04/2023 u 16:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Lansirana najmoćnija raketa na svijetu

NASA će izvesti astronaute u lunarnu orbitu u novembru 2024. koristeći sopstvenu raketu Space Launch Sistem (SLS), koja je u razvoju više od jedne decenije

SpejsEks Ilona Maska lansirao je najveću i “najmoćniju” raketu u istoriji – Staršip, iz drugog pokušaja, nakon što je lansiranje otkazano u poslednjem trenutku prije dva dana, prenosi Nova.rs.

Letilica od 120 metara viša je od Kipa slobode i lansirana je iz SpaceX-ove baze Boka Čika u Teksasu. Pri polijetanju, dva dijela nisu uspjela da se razdvoje kako je planirano, zbog čega je došlo do manje eksplozije.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirski brod Staršip za transport astronauta na Mjesec krajem 2025. Misija, poznata kao Artemis III, prva je takva misija od završetka programa Apolo 1972. godine.

Zvjezdani brod se sastoji od svemirske letilice od 50 metara dizajnirane za transport posade i tereta koja se nalazi na vrhu 70 metara visoke rakete za buster.

Кolektivno nazvana Staršip, svemirska letilica i super teška raketa nikada nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih probnih letova samog svemirskog broda.

NASA će izvesti astronaute u lunarnu orbitu u novembru 2024. koristeći sopstvenu raketu Space Launch Sistem (SLS), koja je u razvoju više od jedne decenije.

Staršip je i veći i moćniji od SLS-a. Generiše više nego dvostruko veći potisak od raketa Saturn V koje se koriste za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apolo.

SpejsEks planira da prvo postavi Staršip u orbitu, a zatim ga napuni gorivom iz drugog Staršipa kako bi mogao da nastavi na Mars ili dalje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:26