/ - EPA
18/10/2023 u 07:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si: Kina ne prihvata blokovsku politiku

Rusija i Kina dijele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja

Kineski predsjednik Si Đinping poručio je na otvaranju Trećeg međunarodnog strateškog foruma "Pojas i put" da su se u toj saradnji "nacrti pretvorili u prave projekte".

Putin: Rusija i Kina dijele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom

Rusija i Kina dijele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći na forumu "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

Putin je istakao da je kineska inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u skladu sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gdje će biti povezani različiti integracioni procesi, uključujući Evroazijski ekonomski savez, prenosi agencija RIA Novosti, prenose mediji.

Prema riječima Putina, Inicijativa "Jedan pojas, jedan put", građena na takvim osnovnim principima, dobro se uklapa sa integracionim procesima koji se razvijaju u različitim regionima.

"To je takođe u skladu sa ruskim idejama o stvaranju integracione strukture u kojoj bi u potpunosti bila obezbijeđena sloboda trgovine, investicija, rada i uspostavljena međusobno povezana infrastruktura", rekao je Putin.

Si: Kina ne prihvata blokovsku politiku

Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama, saopštio je kineski predsjednik Si Đinping na ceremoniji otvaranja Trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

"Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza", izjavio je kineski predsjednik, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja svijeta.

Si je u svom obraćanju obećao veću pristupačnost kineskom tržištu za međunarodne kompanije i nove investicije koja prelaze 100 milijardi dolara za druge ekonomije u razvoju, kao i dvije razvojne banke, Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, sa finansijskim okvirom od 47,9 milijardi dolara, kao i dodatnih 11 milijardi dolara koje će biti uloženo u projekte inicijative "Pojas i put", prenosi AP.

On je takođe dodao da se u okviru ovog samita održava i poslovni forum, na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrijednosti od 97,2 milijarde dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 18:19