Визуал за фестивал / -ФОТО: SEANIMA FESTIVAL
18/09/2023 u 16:37 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodјelom nagrada završen Seanema festival

Proglašenjem pobjednika preksinoć јe u Ulcinju završeno ovogodišnje izdanje Seanema festivala. Nagrada za najbolji kratki film pripala јe rediteljki Andrei Slaviček za "Prava istina priče o Šori"

– Fascinantan i intenzivan portret tinejdžerskog svijeta. Pratimo isprekidanu, ali uvjerljivu pripovijest djevojčice Lene koja pjesmom i metaforama pokušava izraziti svoj unutrašnji svijet. Ostali smo očarani njenim humorom i komunikacijom s kamerom, koji su učinili da postanemo gotovo stvarni svjedoci naslovne Šore, proganjani onim što je ostalo neispričano. Odvažan i obećavajući rediteljski glas Andree Slaviček - naveo јe žiri u obrazloženju za nagradu. Tročlani žiri su činili Alexandra Gabrižová, filmska selektorka iz Slovačke, Joanna Żak, filmska producentkinja iz Poljske i Tan Kazazi, filmski reditelj i producent iz Albanije.

Specijalno priznanje pripalo јe reditelju Nikoli Stojanoviću za "Duhovi na mojim leđima".

– Radi se o priči porodice koja je nedavno prošla kroz gubitak voljene osobe. Cijenimo snažnu vizuelnu metaforu duboke ogrebotine - na tijelu, u srcu i na pejzažu. Kako možemo popuniti crne rupe koje se odjednom otvore poput kratera? I čime ih napuniti? Brižljivo napisan, snimljen i režiran komad sa dobro izvedenim likovima. Ovim posebnim priznanjem želimo da podstaknemo smjelije i inspirativnije priče o mladoj generaciji, koju ovaj film svakako predstavlja - navodi žiri.

Festival koјi se ove godine održavao osmi put traјao јe tri dana, od 14. do 17. septembra u Centru za kulturu u Ulcinju. Na festivalu je prikazano 13 filmova, od kojih osam u takmičarskoj i pet u vantakmičarskoj selekciji. Filmove јe za takmičarsku selekciju kratkih filmova selektovala dr Jelena Mišeljić.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:32