Коло ”Џангурица” ансамбла из Бугарске / -М.Д.П.
20/06/2022 u 12:10 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Друго вече фестивала фолклора у Котору: Игра и пјесма су културно добро

У програму друге вечери су били пјесме и кола из Грчке и Пиринске Бугарске, кола православног становништва из Сарајевскога поља, "Шопска свита", љубавне ђевојачке мађије из Мораче и игре из Црне Горе

Да би испратио први Међународни фестивал фолклора у Котору, 76-годишњи Драган Трипуновић, који се фолклором бави цијелога живота, пропутовао је аутом 700 километара од Новога Сада до Боке Которске. Војвођанин поријеклом из Зете, био је директор КУД-а „Светозар Мартић“ у Новом Саду, асистент чувеног Добривоја Путника за „војвођанске игре“. Дошао је да подржи свог „ученика“ Предрага Шушића, сада директора и оснивача Међународног фолк фестивала у Котору, сматрајући да је то свјетска промоција фолклора региона, али посебно Котора, града Свјетске баштине.

image

КУД "Мијат Машковић" представио изворне игре и обичаје

-М.Д.П.

– Одушевљен сам, ово је афирмација нематеријалне културе - фолклора, под окриљем Међународног вијећa организација фолклорних фестивала и народних умјетности – CIOFF (члан је UNESCO-а). Котор сад улази у њен календар и то се онда шири, то је фантастична ствар. Свака част Општини, Туристичкој организацији, приватним фирмама, што су учествовали са средствима за одржавање фестивала - каже Трипуновић, који и данас води „аристократску групу“ фолклораша.

image

Публика одушевљена фолклорашима

-М.Д.П.

Љубитељи фолклора имали су прилику да друге вечери првог издања МФК, уживају у изведбама шест врхунских ансамбала, који су на Љетњој позорници заблистали љепотом народне игре, колоритом и дизајном народних ношњи из свога краја, али и љубављу са којом су представили своје нематеријално културно насљеђе. Видјело се то у наступу КУД „Мијат Машковић“ из Колашина, чији је ансамбл са посебном емоцијом представио „Љубавне ђевојачке мађије у колу, са мотивима нематеријалног културног добра“, кореографију кроз игроказ који је на основу етнолошких истраживања осмислио Давор Седларевић.

image

Драган Трипуновић

-М.Д.П.

Чланови Академског друштва за његовање музике „Гусле“ из Кикинде одушевили су веселим пјесмама и играма у „Шопској свити“. Фолклорна група из града Гефире из Грчке, састављена од 20 жена и једног мушкарца, уз оркестар од троје инструменталиста, плијенила је елеганцијом и складом кола, а ФА „Веселие“ из града Симитли, Бугарска – колом „Џангурица“ и атрактивним плесом са бубњевима. Игре и пјесме из Црне Горе представили су чланови ФА „Црна Гора“ из Подгорице, док су они из КУД „Баш чаршија“, уз пратњу врсног оркестра, извели игре православног становништва из Сарајевскога поља. Наступ сваког ансамбла пропраћен је узвицима одушевљења и топлим аплаузима публике, уз фантастичну сценографију погледа на брдо са тврђавом Св. Иван.

– Врло је тешко комбиновати игре са народним оркестром, минимум је шест чланова оркестра - водећи инструмент са ритам секцијом и поједини инструменти који дају ту арому, љепоту, али велики је проблем озвучење за оркестар. Да би било врхунско, то може да се уради само на тим CD-има, како би се осјетила та пуноћа музике, примијетио је маестро Драган Трипуновић, који је својим присуством увеличао Фестивал.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:12