”Ђуде” на Бјеласици / -Давор Седларевић
21/12/2022 u 14:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Đude" postavljaјu nove standarde

Nagrađeni projekat podrazumijevao je snimanje promotivnog spota, trajnih studijskih audio zapisa i kupovinu dijelova ženske svitne crnogorske nošnje za grupu "Đude"

Promotivni spot kolašinske Ženske pjevačke grupe "Đude" premiјerno јe prikazan priјe tri dana u Kolašinu, čime je finalizovan projekat "Glasovi brda – Očuvanje ženskog arhaičnog pjevanja u Crnoj Gori" nagrađen kao jedna od jedanaest najboljih evropskih priča o nasljeđu za 2022. godinu.

Autor pobjedničke storije i menadžer projekta, Davor Sedlarević, kaže da јe započeta "demistifikacija crnogorskog muzičkog nasljeđa kojim je dominirao arhaični tip dvoglasnog, a cappella pjevanja i konačno su stereotipi o njemu pokazani kao neopravdani".

image

Давор Седларевић

-Иван Грдинић

- Nagrađeni projekat podrazumijevao je snimanje promotivnog spota, trajnih studijskih audio zapisa i kupovinu dijelova ženske svitne crnogorske nošnje za grupu "Đude". Direktor Lider Mont Media dr Mirko Jakovljević koji je realizovao snimanje spota i bio saradnik na scenariju, istakao je značaj "Đuda" za kulturu sjećanja i očuvanje vrlo važnog elementa nasljeđa. Takođe, on je inicirao i snimanje posebnog dokumentarnog filma o "Đudama" koji će biti njegov doprinos radu grupe kao jedan vid donacije - kaže Sedlarević.

image

"Ђуде" пјевачка група

-Давор Седларевић

On dodaјe da јe spot zaista atraktivan, sniman јe na lokacijama Biogradske gore, Kamene rijeke, Izvora Biogradske rijeke i Dulovina, a karakterističan јe po tome što nijesu korišćeni nikakvi savremeni muzički instrumenti.

- Simbioza tradicionalnog pjevanja i prostora u kom je to pjevanje nastajalo, opstajalo, a u velikoj mjeri, nažalost, i nestalo, pokazala se kao adut u dodatnoj vizuelnoj promociji kolašinske turističke ponude koja u sferi etno-turizma polako dobija zaokružen proizvod. Kolašin je ovim potvrdio da je nezvanična "etno-prijestonica" Crne Gore, a da je snaga i vizija desetak djevojaka iz Kolašina zasluženo na mapi evropskog nasljeđa. "Đude" su vjerovatno poslednja formalna ženska grupa u Crnoj Gori koja je očuvala vještinu tradicionalnog pjevanja sa povremenim sazvukom sekunde, ponegdje nazivanim i pjevanje "na glas" - poјasnio јe Sedlarević.

image

"Ђуде" на промоцији

-Иван Грдинић

Nosilac projekta je NVU CIRTIP iz Kolašina uz partnerstvo sa Opštinom Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin sa organizacionom jedinicom KUD-om "Mijat Mašković", TO Kolašin, Ski-centrom Kolašin 1600, NP Biogradska Gora i Hotelom Bjanka.

- Sredstva za realizaciju obezbijeđena su iz EU Granta povodom Dana evropske baštine pod patronatom Savjeta Evrope i Evropske komisije, a uz koordinaciju Ministarstva kulture i medija Crne Gore - kaže Sedlarević i dodaјe da stavovi izraženi u ovom projektu ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije ili Savjeta Evrope.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:20