”Iza lika”, izložba nebojše Babića / -F 64
01/07/2023 u 14:39 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izložba "Iza lika" Nebojše Babića u Podgorici

Postavka portreta biće otvorena večeras u fotografskoj galeriji "F 64"

Izložba "Iza lika" Nebojše Babića koju čini preko 30 fotografija potreta poznatih ljudi i različitih sfera života,biće otvorena večeras u 20 časova u galeriji "F 64" u Podgorici.
Ljubitelji fotografije imaće jedinstvenu priliku da na jednom mjestu vide odabrane portrete Novaka Đokovića, Mirjane Karanović, Voije Brajovića, Gorčina Stojanovića, Josipe Lisac... 

Riječ je djelima koja svjedoče o jedinstvenom umejtničkom rukopisu koji je Babiću omogućio da se izdvoji na sceni umjetnosti fotografije.

U pitanju je prva od dvije izložbe čije autore je Umjetnički savjet galerije pozvao da izlažu mimo konkursa, navedeno je saopštenju koje prati najavu.

Izložbu će otvoriti fotografkinja i istoričarka umjetnosti Goranka Matić, čija je retrospektivna izložba nedavno otvorena na Cetinju.

U tekstu u katalogu koji prati izložbu "Iza lika", Jelena Matić je u samom uvodu podsjetila na to da su portreti možda i posebno kompleksan zadatak za svakog fotografa.

– Nikada nije isto, kako je tvrdio Rolan Bart fotografisati bilo koji običan predmet i fotografisati čoveka. Bilo da nastaje u studiju ili izvan njega portret od fotografa zahtijeva pažljivo posmatranje, traganje i na kraju pronalaženje same suštine bića osobe koju fotografiše. Ako to ne uspije, fotograf je stvorio samo sliku nekog lika i ništa više od toga – navela je Jelena Matić.

Svojim objektivom, okom i reakcijom, Babić bilježi upravo suštinu i dušu svih likova koji su se našli i na ovoj izložbi, ali i generalno u njegovom bogatom portfoliju.

Matić poručuje da je posljednje tri decenije u Srbiji, ali i šire, takav vid fotografije obilježen baš radom Nebojše Babića.

– U njegovoj obimnoj galeriji gotovo i da nema osobe koju nije fotografisao. Ona ne obuhvata samo crno-bijele ili kolor fotografije određenih umjetnika, nego skoro pa svih koji su svojim profesijama i identitetima stvarali i dalje stvaraju kulturni identitet zemlje. Nisu to samo glumci (Seka Sablić, Anica Dobra, Voja Brajović), ili vizuelni umjetnici i fotografi (Mrđan Bajić, Goranka Matić, TKV Kraljica vila, Tomislav Peternek, Aleksandar Kelić), već i muzičari (Vasil Hadžimanov, Dragoljub Đuričić), sportisti (Novak Đoković), TV lica, književnici, kompozitori i mnogi drugi. Tokom godina Nebojša Babić je ovu galeriju dopunjavao i portretima internacionalnih umjetnika kao što je Ervin Vurm ili dirigent Zubin Mehta, a čija su gostovanja ostavila traga na domaćoj sceni – nabraja Matić.

Različiti su i pristupi Babićevog rada, u šta će se uvjeriti i publika u Podgorici, na izložbi "Iza lika".

– Kao da je čekao onaj trenutak kada se osoba potpuno oslobađa, gotovo prepušta i postaje ono što zaista jeste. Sagledana u cjelini, galerija različitih likova, njihovih energija i karaktera Nebojše Babića pruža jedan od prikaza one interesantnije, svakako ljepše i bolje strane društva i kulture – zaključila je Matić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:24