Плакат за Секулићеву изложбу / -ФОТО:МСУЦГ
20/12/2023 u 11:41 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MSUCG: Retrospektivna izložba Branislava Sekulića

Retrospektivna izložba prof. Branislava Bana Sekulića biće svečano otvorena u četvrtak, 21. decembra, u 19 časova, u Dvorcu Petrovića, izložbenom prostoru Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore

Na otvaranju retrospektivne izložbe prof. Branislava Sekulića sjutra, 21. decembar, govoriće dr Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Maja Dedić, kustoskinja izložbe. Prisutnima će se obratiti i Sekulić.

Izložba obuhvata preko 50 recentnih radova, koji predstavljaju zaokruženu misaonu cjelinu njegovog višedecenijskog stvaralačkog opusa. Radovi su realizovani u mediju  - slika,  u tehnikama - ulje na platnu i lesonitu, gvaš i kolaž na papiru i u kombinovanoj tehnici, zapisala je Dedić, kustoskinja izložbe.

image

Позивница за изложбу

-ФОТО: МСУЦГ

– Sekulićev opus je kompleksan zbog neiscrpne imaginacije koju posjeduje, gradeći umjetničke svjetove sa raznorodnim sadržajima. On je svoje cjelokupno stvaralaštvo zasnovao na iznalaženju suptilnih razlika i velikih sličnosti između viđenog i doživljenog, običnog i svakodnevnog u funkciji umjetničkog preobražaja. Način na koji je on svoje utiske i misli uspio da vizualizuje, kretali su se od hiperealističkog manira, sa originalnom analizom potrošačkog društva u početnoj fazi stvaralaštva, preko koloritno toplo razrađenih enterijera i eksterijera na kojima se javlja antička plastika tokom 80-tih. Zatim tokom 90-tih, radi radove u duhu magijskog realizma, pa sve do apstraktnog tretmana sadržaja od 2000. do 2010. i slikarskih rješenja bliskih nadrealizmu i metafizičkom slikarstvu - radovi iz ciklusa „Mediteran” od 2010, pa sve do danas - ističe kustoskinja izložbe Maja Dedić.

Ukratko iz biografije umjetnika

Branislav Bane Sekulić rođen je 1952. godine u Prokuplju. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 1978. godine, odsjek Slikarstvo, u klasi profesora Milana Kečića. Na istom fakultetu je magistrirao 1980. godine, u klasi profesora Aleksandra Lukovića. Od 1981. do 1984. godine radi kao urednik likovnog programa u Domu omladine „Budo Tomović“ u Titogradu. Izabran je 1983. godine za asistenta na Kulturološkom fakultetu na Cetinju. Od 1989. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje i okončava profesorski angažman u zvanju redovnog profesora. U dva mandata bio je dekan na ovom fakultetu. Sa grupom svojih kolega 1980. godine osniva neformalnu likovnu grupu „Generacija 9“. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. Godine. Bio je komesar crnogorske selekcije (Vojo Stanić) na međunarodnoj izložbi Bijenale u Veneciji 1997. godine. Živi i stvara u Podgorici. Njegovi radovi nalaze u brojnim muzejima i privatnim kolekcijama. Učestvovao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada.

Izložba hronološki prati određene motive i tematske segmente koji su obilježili njegovo stvaralaštvo. Kroz postavku možemo pratiti njegov razvojni put, još od najranijih radova nastalih na beogradskoj akademiji likovnih umjetnosti, pa sve do danas, pri čemu je autorov izbor motivskih sadržaja veoma, raznolik, spontan i obogaćen ličnim detaljima, dodaje Dedić.

Izložbu prati i promocija monografije koja će biti održana u januaru 2024. godine.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:11