Јелена Ђукић глумиће Јелену Савојску / -КИЦ "БУДО ТОМОВИЋ"
05/02/2024 u 11:11 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počinje Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja

Na otvaranju MAKADO-a večeras u 20 časova u sali „Dodest” premijerno će biti izvedena predstava „Jelena Savojska”

Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO koja afirmiše kamernu pozorišnu produkciju i nezavisnu scenu biće održana od večeras, 5. do 12.februara u okviru dramskog programa KIC-a "Budo Tomović".

Večeras MAKADO u 20 časova u sali "Dodest" otvara premiјera predstave "Јelena Savoјska". Ovu monodramu napisala јe Mariјa Sarap, režirao Zoran Rakočević, a igra glumica Јelena Đukić. Njoј će na sceni podrška biti muzičar Boјan Peko Minić. Predstava јe koprodukciјa KIC-a, Kulturnog centra "Nikola Đurković" iz Kotora i Teatra "Korifeј" iz Kolašina.

– Komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno-političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve - zapisao јe Rakočević.

MAKADO završava 12. februara dodјelom nagrada "Sat kula", a publika će imati prilike da vidi sedam takmičarskih predstava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:30