Pozivnica izložbe / - RTCG PORTAL
29/11/2023 u 12:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Postavka "Mandala - Hram tajne tantre"

Izložba će biti otvorena 4. decembra u holu RTCG-a

Kompleks hrama Čoižin lama s ponosom predstavlja izložbu "Mandala - Hram tajne tantre", na kojoj su izložene fotografije muzejskih artefakata iz 18. i 19. vijeka. Takođe ćete pronaći fotografije prelijepog arhitektonskog dizajna kompleksa muzeja Čoižin Lama hrama, piše portal RTCG.

Muzejski kompleks Čoižin Lama - čudo i remek-djelo arhitekture, nezamjenjivo nasljeđe mongolske istorije, religije i kulture - izgrađen je od 1904. do 1908. godine za drma aktivnosti Dragocjene Mudrosti i Čiste Predanosti Khutugtu i Državnog Orakla Lame Luvsankhaidav (1872-1918), koji je bio mlađi brat vladajućeg lidera 8. Bogd Jetsun Dampa. Muzejski kompleks sastoji se od 5 hramskih struktura, od kojih svaka predstavlja arhitektonsko remek-djelo.

Hramski kompleks, zajedno sa svoja dva trezorska doma, bio je prebivalište za oko pedeset monaha i obavljao je najviše tantričke aktivnosti za zaštitu nacije od vidljivih i nevidljivih opasnosti kako bi sačuvao mir i sreću naroda.

Hram je služio kao mjesto vjerskih obreda sve do 1930-ih godina, kada je zatvoren zbog stroge antireligijske politike vlade. Godine 1938. kompleks hrama Čoižin Lama prebačen je u Institut za nauku zajedničkom direktivom premijera A. Amara i maršala Kh. Choibalsana. Time je otvoren put za dodjeljivanje hramu novog statusa kao posebnog muzeja za visoke strane goste.

1940. godine, kompleks hrama Čoižin Lama prebačen je zbog svoje kulturne važnosti pod ingerenciju Instituta za sutre i tekstove, koji je bio osnova kasnije Mongolske akademije nauka. Samo godinu dana kasnije, Hram Čoižin Lama uključen je u listu istorijskih i kulturnih spomenika prve kategorije parlamentarnom odlukom Mongolske Narodne Republike, od 13. novembra 1941. godine.

Muzej je preobraćen u Vjerski muzej za počasne goste i delegacije iz inostranstva i za domaće posjetioce sa posebnim dozvolama 1942. godine. Muzej je otvoren za javnost 1961. godine i postao je nezavisna kulturna organizacija sa vlastitom administracijom tokom 2000-ih godina.

Muzej čuva, štiti i proučava preko 6000 izuzetno vrijednih artefakata Mongolije, uključujući remek-djela Prvog Bogda Ondor Gegeen Zanabazara i njegove umjetničke škole. Danas muzej posjeti oko 30.000 posjetilaca godišnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:50