Ljubomir Đurković (1952-2022) / -SRDJAN_BOLJEVIC/ DAN
29/11/2022 u 14:10 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo dramski pisac Ljubomir Đurković

Za spisateljski i teatarski angažman Ljubo Đurković je višestruko nagrađivan, a dobitnik je i najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade. Projekti u kojima je učestvovao postali su uspješne predstave na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Grada teatra...

Crnogorski dramski pisac Ljubomir Đurković, preminuo je u 70. godini.

Rođen je na Cetinju 1952. Diplomirao je na Univerzitetu u Sarajevu, oblast Komparativna književnost I teatrologija. Pisao je poeziju, prozu, pozorišne i radio-drame i TV scenarija. Bio je dramaturg u Crnogorskome narodnom pozorištu, direktor Kraljevskoga pozorišta "Zetski dom" na Cetinju, kao i saradnik Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Jedan je od utemeljivača Festivala jugoslovenskog alternativnog teatra. Rukovodio je festivalom Evropski pozorišni pokreti '98 u organizaciji Crnogorskoga narodnog pozorišta. Uredio je projekte" Dva jezika – jedna knjiga" i "Dubrovnik i Kotor – gradovi i knjige", u okviru kojih je priredio antologijske izbore savremene crnogorske poezije i drame. Prevodio je poeziju i prozu s engleskoga i holandskoga jezika. Zapažen je i njegov teatrološki rad. Đurkovićeve drame prevođene su na engleski, francuski, njemački, italijanski, bugarski, slovenački, makedonski i turski jezik i postavljane na pozornicama u Parizu, Londonu, Sofiji, Istanbulu, Ljubljani, Podgorici, Zagrebu...

Najznačajniji Đurkovićevi dramski tekstovi su "Pisac porodične istorije", "Peti čin", "Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće", "Tobelija", "Otpad", "Presvlačenje", Dramska trilogija "Grci" - "Medeja", "Tiresijina laž" i "Kasandra. Klišeji". Objavio je knjige pjesama "Polifemov plač", "Poslovi i dani", "Ipak, nešto se pomjera i Vseeno, nekaj se spreminja" (sabrane pjesme na slovenačkom). Pjesme su mu prevođene na makedonski, rumunski, poljski, italijanski i slovenački.

Ratne devedesete godine proveo je u Holandiji kao politički azilant.

Njegov posljednji komad koji postavljen na nekoj od scena crnogorskih teatara bio je "Tobelija, mimikrija", u režiji Mirjane Medojević, koji je premijerno izveden 13. novembra 2021. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

image

Đurković prilikom primanja "Trinaestojulske nagrade" 2015.

-SRDJAN_BOLJEVIC/ DAN

Za svoj spisateljski i teatarski angažman je višestruko nagrađivan, a dobitnik je i najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade.

Projekti u kojima je učestvovao postali su uspješne predstave na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Grada teatra...

Dramsku trilogiju "Grci" Ljubomira Đurkovića objavila je Nezavisna izdavačka kuća "Žuta kornjača", ocijenjujući da je ova knjiga posebno važna za cjelokupnu crnogorsku i regionalnu dramsku književnost, kao i njeno predstavljanje izvan granica Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:25