Визуал за дешавање / -НВУ БАУО
04/04/2024 u 19:11 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razgovorom o zajedničkoj balkanskoj kulturnoj baštini do pomirenja

Glavni cilj je podsticati razvoj društava koja se suzdržavaju od iskorištavanja kulturne baštine i istorije kao katalizatora za sukobe i podjele, navode organizatori konferencije

Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru organizuje međunarodnu konferenciju "Kulturna baština za pomirenje na Balkanu" od 5. do 7. aprila.

Projekat "Kulturna baština za pomirenje na Balkanu" Društvo za kulturni razvoj "Bauo" realizuje u partnerstvu sa Klubom studenata arheologije iz Beograda iz organizacijom GO2 Albania iz Skadra. Projektom koordinira Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi, izvršni direktor Društva "Bauo". Projekat je dio šireg višegodišnjeg programa "Western Balkans Youth Cultural Fund" koji implementira Regionalna kancelarija za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office - RYCO) uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova.

Ublažiti nedostatak međukulturnog dijaloga

Na konferenciji će učestvovati 12 mladih i 12 iskusnih profesionalaca, odnosno po dva mlada i po dva iskusna stručnjaka iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova. 

Organizatori navode i da se na fakultetima na kojima se proučava kulturna baština (arheologija, etnologija, antropologija, istorija umjetnosti, muzeologija, heritologija, i slično) na Balkanu, dok u Crnoj Gori ove studije ni ne postoje, ne posvećuje dovoljno pažnje pitanjima međukulturnog dijaloga, zajedničke baštine, prevazilaženja razlika i opšteg pomirenja na ovom području. Stoga, projekat ima za cilj da ublaži postojeći problem i nedostatak međukulturnog dijaloga i međunarodne saradnje, naročito među mladima u kulturi i baštini, pružajući im platformu za susrete, dijalog i razvoj ideja za buduće projekte i saradnju.

Glavni cilj konferencije "Kulturna baština za pomirenje na Balkanu" jeste doprinijeti smanjenju društvenih i političkih problema u regionu kroz razgovor o kulturnoj baštini. Kako navode organizatori, cilj je da se ublažavanju dominantnih društvenih i političkih izazova na Balkanu doprinese koristeći kulturnu baštinu i kulturu uopšte kao transformacijsko sredstvo za podsticanje međukulturnog razumijevanja, podržavanje dijaloga i promociju pomirenja, čime se stvara kohezivnije i harmoničnije društvo u regionu. To će pokušati da postignu kroz razvijanje profesionalne mreže, premošćavajući generacijske i iskustvene razlike između mladih i iskusnih stručnjaka u oblasti kulture i kulturne baštine na Balkanu.

image

Визуал за дешавање

-НВУ БАУО

– Glavni cilj je podsticati razvoj društava koja se suzdržavaju od iskorištavanja kulturne baštine i istorije kao katalizatora za sukobe i podjele. Stvaranjem prilika za smisleni dijalog, saradnju i razmjenu znanja, inicijativa teži usađivanju osjećaja zajedničke odgovornosti za očuvanje i slavljenje bogatstva kulturne baštine regiona. Uspostavljene profesionalne mreže na ovoj konferenciji služiće kao dinamične platforme gdje mladi talenti i iskusni profesionalci mogu učestvovati u konstruktivnim razgovorima, prevazilazeći istorijske i kulturološke tenzije i stereotipe koji su često dovodili (i, nažalost, dovode i dalje) do društvenih podjela, etničke distance i sličnih problema.Kroz umrežavanje, dijalog i razmjenu ideja, cilj je njegovati kulturu poštovanja različitih perspektiva i kolektivne posvećenosti korišćenju kulturne baštine kao ujedinjujuće snage, umjesto izvora nesuglasica - navode organizatori, između ostalog, dodajući da će insistirati na zajedničkom kulturnom nasljeđu, a ne na razlikama.

Ulaz na konferenciju koja će se održavati u petrovačkom hotelu "Rivijera" je slobodan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:13