Влаовић и Калкаван / -фото: МКМ
14/03/2023 u 10:52 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sastanak ministarke Maše Vlaović i turskog ambasadora Barisa Kalkavana

Dogovoreno intenziviranje saradnje sa Institutom "Јunus Emre"

Povezivanje turske i crnogorske kulture i iskorišćavanje bogatstva i potencijala koje one imaju jača veze između naroda Turske i Crne Gore i uspostavlja multikulturalni sklad kroz dijalog i toleranciju, poručila јe ministarka kulture i mediјa Maše Vlaović na sastanku sa ambasadorom Tirske Barisom Kalkavanom tokom susreta u Baru.

Tokom susreta naјavljeno јe da će u u narednom periodu biti intezivirana saradnja sa Institutom "Junus Emre" kroz organizaciju zajedničkih događaja.

Na sastanku je usaglašeno da treba razmatrati i mogućnosti stipendiranja kadrova koji se obrazuju na umjetničkim akademija, kao i na studijskom programu za konzervaciju i restauraciju u okviru FLU. Ministarka je kazala da veliki potencijal vidi i u saradnji u oblasti kreativnih industrija, sa posebnim akcentom na kreativne habove u Kotoru, Baru i Kući Pekića u Šavniku.

Dogovoren nastavak saradnje shodno Sporazumu između Vlade Crne Gore i Republike Turske o saradnji u oblasti kulture, koji je ranije potpisan 2019. godin.

Usaglašeno je da treba raditi na podsticanju saradnje srodnih ustanova dvije države u oblasti nematerijalnog nasljeđa, posebno u dijelu zajedničkog nasljeđa.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA je u saradnji sa crnogorskim institucijama restaurirala i uredila mnoge značajne objekte koji predstavljaju zajedničko kulturno naslijeđe, kao npr. Osmanagića džamiju i Sahat kulu u Podgorici, Nizamsku džamiju i šehidsko mezarje u Tuzima, Husein Pašinu džamiju u Pljevljima,džamiju Selimiju i kulturni centar u Baru.

S.Ć.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:36