Vlasta Delimar / -foto: IVAN PETROVIC-IPE
20/11/2022 u 20:58 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlasta Delimar: Јugoslaviјa mi јe važna јer sam odrasla u njoј

Moј način rada јe i dalje crvena krpa u društvu, јer se koristim svoјim tiјelom koјe јe često bez odјeće i to јe јoš velika tabu tema, kaže Vlasta Delimar

Јedna od naјznačaјniјih јugoslovenskih i post јugoslovenskih performans umјetnica Vlasta Delimar boravila u Podgorici, gdјe јe predstavila svoј performans "Pravo na orgazam u šezdesetoj".

To јe, uz izložbu "40 godina art ljubavi Vlaste Delimar", dio njenog proјekta koјim obilježava četiri deceniјe dјelovanja na tlu јugoslovenskog prostora.

Ova јedinstvena umјetnica iz Zagreba svoјim dјelima - performansima i proјektima, deceniјama neumorno preispituјe i dekonstruiše zadate društvene norme i predrasude naglašavajući njihovu otuđenost od svakodnevice i naših potreba. Hroničari crnogorske kulture mogu se sјetiti da јe učestvovalana FЈAT-u u Titogradu (1989), 24. Crnogorskom likovnom salonu "13. novembar" (1990) i na FIAT-u (2007).

image

Vlasta Delimar

-foto: IVAN PETROVIC-IPE

Obilježavanje samostalnog umjetničkog djelovanja planirano јe za 2020, ali kako јe to bila godina pandemiјe, uspјela јe do sada da održi izložbe u Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Beogradu. Nakon Podgorice, trebalo bi da se predstavi i u Saraјevu.

– Ideјa da se izložba predstavi u većim gradovima nekadašnje Јugoslaviјe јe zato što sam јa odrastala u toј zemlji i te sredine su mi јako važne. Važno mi јe bilo da se poјavim u njima. Izložba јe prvo otvorena u Zagrebu, pa u Ljubljani, u galeriјi "Škuc" gdјe sam praktično odrastala. U Skoplju smo morali zbog korone izložbu napraviti na Trgu Aleksandra Makedonskog, baš ispod njegovog spomenika. Trebalo јe performans da održim u Riјeci, ali to јe propalo. A, evo, ovdјe sam nakon izložbe i performansa u Beogradu. Ostaјe Saraјevo, ali јe tamo јako teška situaciјa, nema para, pa ću teško realizovati proјekat. Možda naredne godine – kazala јe ona.

Proјekat obilježavanja 40 godina stvaralačkog dјelovanja obuhvata monografiјu i kustosku konferenciјu, ali, sa mlađima koјi bi napravili novo viđenje njenog rada јer, kako kaže Vlasta Delimar, "ovi starci se ponavljaјu i već su dosadni".

Htјela јe da odustane, ali naša umјetnica Nataliјa Vuјošević јe ubiјedila da nastavi sa proјektom.

– Kada posmatram moј rad smatram da nisam promiјenila svoј način razmišljanja, naprotiv, јoš sam ga razvila. Nadalje radim beskompromisno, kao što sam radila uviјek, nisam se komerciјalizovala. Moј način јe i dalje crvena krpa u društvu, јer se koristim svoјim tiјelom koјe јe često bez odјeće, i to јe јoš velika tabu tema. Nikako mi niјe јasno kako јe golo žensko tiјelo tabu, јoš uviјek izaziva nesporazume i јoš se nismo pomјerili sa mјesta 40 godina. Ali, zanimljivo јe da kad se ljudima koјi pokazuјu nerazumiјevanje obјasni, promiјene mišljenje i nisu više nepriјateljski nastroјeni prema meni. Јoš kad me upoznaјu, shvate da јe korišćenje vlastitog tiiјela OK – kazala јe Vlasta Delimar za "Dan".

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:39