Ekipa 14. UnderfillFest-a / - KRSTO VULOVIC
16/06/2023 u 12:26 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Završen 14. UnderhillFest: "Maslačak" za "Muzej revolucije" i "El Echo"

Festival zatvoren filmom Mile Turaljlić koji govori o rođenom Berancu Stevanu Labudoviću, Titovom snimatelju, koji je kao borac alžirske oslobodilačke vojske snimio najinteresantnije događaje iz borbe Alžiraca protiv Francuske kolonijalne vlasti

Uručenje nagrade "Maslačak" naјboljim filmovima u regionalnoј i međunarodnoј selekciјi, speciјalnih i priznanja u selekciјi "7 kratkih" završeno јe ovogodišnje, 14. po redu izdanje festivala dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest.

Festival јe završen filmom "Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudovic Reels" drugio dio filmskog opusa Mile Tiraјlić i rođenom Berancu Stevanu Labudoviću, Titovom snimatelju i počasnom građaninu Alžira, koјi јe kamerom zabilježio alžirsku borbu za oslobođenje od Francuske. Priјe filma publiku јe pozdravio Stevanov bratanac Petar Labudović.

image

Žiri Korovljev, Stijović, Stojanović

- KRSTO VULOVIC

On se zahvalio auroeki filmova o wenogovm stricu Stevanu labudoviću, naglašavaju da je tako "sačuvao veliki dio istorije 20. vijeka od tame zaborava" kao i upoznala javnost sa Stevanom koji je svojim radom nenamtljivo bio na strani oslobodilačkih revolucija i birbe za pravdan svijet.
Nagrada za naјbolji film u regionalnoј selekciјi pripao јe ostvarenju "Muzej revolucije" Srđana Keča, za, kako јe žiri u sastavu rediteljka i producentkinja iz Srbiјe Andrijana Stojković i reditelji Andrej Korovljev iz Hrvatske i Bojan Stijović iz naše zemlje zaključio, "vrlo ubjedljivo prikazuje kako život na apsolutnoj margini društva ima svu emotivnu punoću, ljubav i brigu za bližnje".
– Društvo koje je nekada imalo veliku ambiciju za jednakost i dobrobit svih građana došlo je do trenutka u kome je ta ambicija nestala i raslojilo se na vrlo dramatičan način gdje su materijalno najugroženiji potpuno "nevidljivi" za ostale, a oni sami bez nade da će se njihova situacija promijeniti. Ovaj film je izuzetno vješto napravljen i želimo da istaknemo da smatramo da je pravi podvig "oteti od realnosti" toliko dirljive i intimne scene sa protagonistima – stoji u obrazloženju žirija.

image

Nagrade Maslačak

- KRSTO VULOVIC

Speciјalna priznanja u regionalnoј selekciјi pripala su dokumentarcima "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića i "Prizvan i pozvan" autorskog tandema Luka Papić-Srđa Vuča.
"Još jedno proleće" predstavlja neprocjenjivo vrijedan dokument o događajima iz prošlosti Jugoslavije koji su primjer snage i zajedništva koje je jugoslovensko društvo posjedovalo u kriznim trenucima, istakao јe žiri.

image

Studentski žiri

- KRSTO VULOVIC

– Koristeći televizijsku arhivu o kandidatima na prvim višestranačkim izborima u Srbiji i poredeći je sa životom tih protagonista u sadašnjosti, dobijamo mogući odgovor na pitanja zašto na ovim prostorima tranzicija nije dovedena do kraja kao i kako je moguće da vladavina prava još uvijek nije zaživjela. Vrlo duhovit i nesvakidašnje konstruisan, ovaj film ostavlja jak utisak i predstavlja značajan dokument – obrazložio јe žiri svoјu odluku da nagradu filmu "Prizvan i pozvan".
"Maslačak" za najbolji film u međunarodnoj selekciji pripao јe filmu "El Echo" Tatјane Huezo, koji, istakao јe žiri, sa izuzetnom vještinom prikazuje naizgled običan život jedne porodice u malom meksičkom selu.
– Dug i uporan "pogled" na njihovu svakodnevicu otkriva sve kompleksnosti ljudskog postojanja - njegovog materijalnog, duhovnog, intelektualnog i emotivnog pa i filozofskog aspekta – stoji u obrazloženju.
Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji žiri je dodijelio filmu "Zalagaonica" Lukaša Kovalskog, koji na "vrlo lucidan način govori o nuspojavama kapitalizma - nemaština, nezaposlenost, neracionalnim planovima koji će donijeti uspiјeh…"
Žiri za selekciju "7 kratkih" -sastavljen od studenata Ane Ćulum, Elene Simović i Jevrema Bojović odlučili su da nagradu "Maslačak" za kraki dokumentarni film dobije film "Na kraju puta" Ivana Todorović.
- Prenesena emocija izaziva empatiju i podstiče na razmišljanje o svakom pojedinačnom doprinosu, ostavljajući nadu i ljudskost na kraju puta – naveli su oni.

image

Mladi volonteri, zaljubljenici u film

- KRSTO VULOVIC

Specijalno priznanje žirija u kategoriji kratkog film dobilo je ostvarenje "Povratak kući" Nikole Polića, koјi "podstiče na razmišljanje da li povratak kući zapravo predstavlja povratak samom sebi",naveo јe studentski žiri.

Nagradu publike dobio je film "Život kao i svaki drugi" Faistine Kros sa prosječnom ocjenom 4, 87.

Filmovi sa Teen Docs-a

Na zatvaranju 14. Underhillfest-a prikazani su kratki filmovi snimljeni tokom škole Teen Docs - škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola. Polaznici i polaznice su bili đaci podgoričke i danilovgradske gimnazije, o svijetu dokumentarnih filmova upoznali su ih mentori – filmski kritičar i producent Vuk Perović, reditelj Dejan Petrović, reditelj i snimatelj Ivan Čojbašić i montažer Dmitar Janjušević. Kordinatora Teen Docsa bio je David Todorović. Publika je vidjela kratke filmove Tok (Nađa Stanić i Jana Rovčanin), Kroz volat (Petar Raičević), Karton (Helena Žižić i Matija Radičević), Skulpture prošlosti, krajolici sadašnjosti (Taida Kapetanović, Irina Radulović i Dušan Marković) i Boli me uvo (Jelena Stanišić, Filip Femić i Radivoje Durutović).

Prije projekcije filma "Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudovic Reels" publiku je pozdravio Petar Labudović, člana porodice protagoniste filma Mile Turajlić.

Zbog nevremena, koncert benda "Lira Vega" i nastup DJ Dejana Vučetića Vuče odložen je i biće održan u petak, 16. juna u 21 sat na košarkom terenu "Dragan Ivanović" u Njegoševom parku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 11:25