Зубовић и Ћуковић / - ДАН
12/05/2021 u 18:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бранислав Зубовић и Александар Ћуковић лауреати награде "Миодраг Ћупић"

Регионална књижевна награда "Миодраг Ћупић" једногласном одлуком жирија припала је Браниславу Зубовићу, из Новог Сада за књигу поезије "Тремор" и Александру Ћуковићу из Никшића за књигу поезије "Херостратов асистент".

О добитницима награде која носи име Миодрага Ћупића, једног од најцјењенијих писаца, културних радника и интелектуалаца које је Црна Гора имала, одлучивао је жири који је радио у саставу: Андрија Радуловић (предсједник), проф. др Радоје Головић и Миомир Ђуришић.

Бранислав Зубовић је написао књигу поезије "Тремор" у стилу старих мајстора, ослањајући се на понајбољу традицију српске поезије - књигу без позе, низајући потресне слике гдје се иронија повлачи пред стварношћу, будно ослушкујући судбину човјека и свијета, стоjи у образложењу жириjа.

– Велика ми је част што ми је додијељена награда са именом Миодрага Ћупића, писца првог психолошког романа у Црној Гори. Руси имају Андреја Платонова, а ми имамо Миодрага Ћупића. Њихове биографије су испреплетане, а и књижевно стваралаштво. Ово је трећа награда за збирку пјесама "Тремор" која је објављена прошле године у издању Удружења књижевника Србије, али ме посебно радује што се ова додјељује у Црној Гори и Подгорици. Захваљујем жирију на указаном повјерењу – казао је Бранислав Зубовић у изјави за "Дан".

”Награда "Миодраг Ћупић" биће уручена током маја у Подгорици

Збирка "Херостратов асистент" Александра Ћуковића, писца кратких прича особеног стила, изванредна је књига поезије у којој аутор на модеран начин - готово афористички, третира и критички проматра многа питња властитог свијета у који су провалиле једнако историја и свакодневица, истиче се у саопштењу жирија.

− Када се имену Миодрага Ћупића, једног од најзначајнијих прозних писаца Црне Горе, придода плејада оних који су ово признање већ понијели, онда је част неизмјерна. Овај мајстор кратке приче, чеховљевског сензибилитета, пред крај живота објавио је књигу поезије. Ја сам, игром случаја, након низа прозних књига од којих су већина збирке кратких прича, ову награду, ипак, добио за поезију, што доживљавам и као поздрав том жанровском "преступу" – казао је Александар Ћуковић за "Дан".

Награда "Миодраг Ћупић" биће уручена током маја у Подгорици.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:30