/ UNSPLASH, ILUSTRACIIJA
13/11/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izlaganje plavom svjetlu tableta i telefona može promijeniti nivo hormona

Korištenje mobilnih uređaja koji emituju plavo svjetlo već je povezano s poremećenim obrascima spavanja kod djece

Redovno izlaganje plavom svjetlu tableta i pametnih telefona može promijeniti nivo hormona i povećati rizik od ranog puberteta, pokazali su rezultati studije na miševima, predstavljene godišnjem sastanku Evropskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju.

Duže izlaganje plavom svjetlu povezano je s ranim početkom puberteta kod ženki miševa, koje su imale i niže nivoe melatonina, više nivoe određenih reproduktivnih hormona i fizičke promjene u jajnicima, prenose Nezavisne.

Korištenje mobilnih uređaja koji emituju plavo svjetlo već je povezano s poremećenim obrascima spavanja kod djece, ali sadašnji rezultati pokazuju da mogu postojati dodatne opasnosti za razvoj u djetinjstvu i buduću plodnost.

Posljednjih je godina nekoliko studija izvijestilo o porastu ranog puberteta kod djevojčica, posebno tokom pandemije Covida-19. Povezanost između izlaganja plavom svjetlu i smanjenog nivoa melatonina sugeriše da bi povećano vrijeme provedeno ispred ekrana moglo igrati ulogu u ovom porastu.

Turski istraživači istražili su uticaj plavog svjetla na ženke miševa koje su izlagane ciklusima plave svjetlosti od šest ili 12 sati. Prvi znakovi puberteta javili su se znatno ranije u obje grupe izložene plavom svjetlu, a što je izlaganje trajalo duže, to je pubertet nastupio ranije.

Miševi izloženi plavom svjetlu takođe su imali smanjene nivoe melatonina i povišene nivoe specifičnih reproduktivnih hormona, a uočene su i fizičke promjene u tkivu jajnika, sve u skladu s početkom puberteta. Nakon 12 sati izlaganja pokazali su se i neki znakove oštećenja stanica i upala u jajnicima, prenosi bug.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:08