/ -SHUTTERSTOCK
06/02/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove namirnice uništavaju zdravlje jetre

Hrana bogata rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utiče loše na zdravlje jetre

Održavanje zdravlja jetre ključno je za opštu dobrobit i normalno funkcionisanje tijela. Kao i s mnogim drugim organima, postoje određene namirnice koje utiču pozitivno, ali i negativno na funkcionisanje jetre.

Ovo su namirnice koje loše utiču na zdravlje jetre i trebali bismo da ih što manje konzumiramo. Hrana bogata rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utiče loše na zdravlje jetre. Pretjerana konzumacija namirnica koje spadaju u ovu kategoriju, poput brze hrane, čipsa i slatkiša, može dovesti do bolesti masne jetre i upale.

Alkohol

Česta i dugotrajna konzumacija alkohola često je uzrok oštećenja jetre. Pretjerana konzumacija raznih alkoholnih pića može dovesti do stanja kao što su alkoholni hepatitis, fibroza i ciroza jetre, prenosi "Health Shots".

Hrana sa visokim udjelom natrijuma

Prerađena i slana hrana pridonosi zadržavanju tečnosti i povećanju krvnog pritiska, što potencijalno dovodi do problema sa jetrom. Može doći do komplikacija, poput nealkoholne masne bolesti jetre.

Transmasne kiseline

Transmasne kiseline mogu se pronaći u prženoj i prerađenoj hrani. One podižu nivo lošeg holesterola, podstiču upalu te pogoršavaju zdravlje jetre. Korisno ih je zamijeniti zdravijim mastima poput maslinovog ulja, prenosi "Health Shots".

Crveno i prerađeno meso

Pretjerani unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput slanine i kobasica, povezan je s upalom jetre i povećanim rizikom od razvoja raka jetre. Kao zdraviju alternativu, preporučuje se da ljudi odaberu nemasne izvore proteina, poput piletine i lososa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:59