/ - PEXELS
08/09/2023 u 23:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vitamini koji sprečavaju gubitak kose

Zdrava i sjana kosa zahtijeva ne samo spoljnu nego i unutrašnju njegu

B-vitamini pomažu DNK i RNK (kodovima koji čine naše ćelije) da obezbijede energiju ćelijama, apsorbuju proteine i regenerišu ćelije. Dakle, oni definitivno rade iza kulisa kako bi osigurali da vaša kosa ostane zdrava kroz druge funkcije u tijelu. Ali, nije to tako jednostavno. Svaki B-vitamin igra različitu ulogu u tijelu. Saznajte više o vrstama vitamina B potrebnih za zdravu kosu i rast kose u nastavku.

Sigurno ste čuli za vitamine B12, folat (B9) i biotin (B7), jer ih dermatolozi obično pominju. Ali postoji 8 vrsta B-vitamina, i svaki od njih drugačije utiče na kosu, prenosi Magično bilje.

1. Vitamin B1 (tiamin)

Tiamin je ključan za rast i funkciju različitih ćelija. Jedna studija je pokazala da pomaže u poboljšanju metabolizma i smanjenju hiperglikemije (visok nivo šećera). Ovo može biti korisno za vašu kosu jer visoki nivoi šećera mogu dovesti do hormonske neravnoteže i do opadanja kose.

2. Vitamin B2 (riboflavin)

Riboflavin je esencijalni B-vitamin za rast kose koji gradi ćelije, proizvodi energiju i razlaže masti, steroide i lijekove. Studije su otkrile da nedostatak vitamina B2 može dovesti do alopecije.

3. Vitamin B3 (niacin)

Niacin radi na promjeni hranljivih materija u energiju, proizvodnji masti, popravljanju DNK i pružanju antioksidativnih efekata. Takođe može podstaći rast kose kada se primjenjuje lokalno.

4. Vitamin B5 (pantotenska kiselina)

Pantotenska kiselina podstiče rast kose. U tijelu, ovaj vitamin radi na razgradnji masti i regulaciji holesterola.

5. Vitamin B6 (piridoksin)

Poznato je da piridoksin jača imuni sistem i razlaže proteine, ugljene hidrate i masti. Ovaj vitamin je povezan s rastom kose.

6. Vitamin B7 (biotin)

Biotin je dobro poznati vitamin koji pomaže u razgradnji ugljenih hidrata, proteina i masnih kiselina. Nedostatak biotina može izazvati gubitak kose.

7. Vitamin B9 (folna kiselina)

Folat pomaže u formiranju DNK i RNK, građevnih blokova života i nosilaca gena. Neophodan je za sve uzraste ili periode rasta.

8. Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 je još jedan ključni vitamin za DNK i poboljšanje funkcije mozga. Pokazalo se da nedostatak B12 utiče na zdravlje kose.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:46