Jaja / - SHUTTERSTOCK
17/08/2023 u 23:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo kako da prepoznate svježa jaja po izgledu žumanceta

Riječ je o popularnoj tehnici koja, međutim, svakako nije precizna i pouzdana naučna metoda, ali vam ipak može pomoći kada je potrebno procijeniti da li ćete koristiti jaja ili ne

Da li ste znali da postoji trik pomoću kojeg možete da saznate da li su jaja stvarno svježa samo jednim pogledom na žumance?

Riječ je o popularnoj tehnici koja, međutim, svakako nije precizna i pouzdana naučna metoda, ali vam ipak može pomoći kada je potrebno procijeniti da li ćete koristiti jaja ili ne.

Svježinu jajeta moguće je utvrditi na razne načine, a najsigurniji i najtočniji je očigledno provjera roka trajanja otisnutog na pakovanju.

Trik sa žumancetom se u osnovi temelji na činjenici da svježe jaje teži da zadrži žumance kompaktnim i centriranim unutar bjelanceta, budući da je njegova ljuska još uvijek čvrsta, piše Novi list.

Ako jaje nije svježe, žumance je uglavnom pljosnatije i šire, a bjelance bi moglo da bude više tečno i manje konzistentno.

No, da bi se dobila preciznija potvrda o svježini jajeta, može se sprovesti i vodeni test koji se sastoji u stavljanju jajeta u posudu s vodom.

Ako jaje potone i ostane vodoravno, sveže je, ako tone, ali je postavljeno uspravno, manje je svježe, no ipak je jestivo. Ako pluta, vjerovatno je ustajalo i nesigurno za jelo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
JAJAIZGLEDISHRANA
29. april 2024 11:54