Ilustracija / SHUTTERSTOCK -
22/12/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Galapagosu pronađena mlada populacija rijetke ružičaste iguane

Ova životinja živi samo na obroncima vulkana Volf, na ostrvu Izabela na Galapagosu, i smatra se kritično ugroženom vrstom

Naučnici su otkrili mladunčad i mladu populaciju ružičaste kopnene iguane na Galapagosu, piše CNN, prenosi N1. U pitanju je ugroženi gmizavac koji postoji samo na jednom od ostrva Galapagos, a ovo je prvi put da su pronađeni mladunci vrste koja je otkrivena prije samo nekoliko decenija.

Ova životinja živi samo na obroncima vulkana Volf, na ostrvu Izabela na Galapagosu, i smatra se kritično ugroženom vrstom. Prema procjenama, ostalo je samo nekoliko stotina primjeraka.

- Ovo otkriće označava značajan korak naprijed, koji nam omogućava da identifikujemo put ka spasavanju ružičaste iguane, rekao je direktor Nacionalnog parka Galapagos Deni Rueda.

Iguane, koje mogu porasti i do 50 centimetara u dužinu, prvi su otkrili čuvari nacionalnog parka 1986. godine. Međutim, naučnicima su bile potrebne decenije da prepoznaju ružičastu iguanu kao posebnu vrstu na ostrvu.

Njihovu populaciju ugrožavaju unijete vrste na ostrvu, posebno glodari, saopštio je nacionalni park.

- Poznavanje svih aspekata koji njihovo postojanje čine ranjivim omogućiće nam da preduzmemo pravovremene akcije, uglavnom protiv invazivnih vrsta i na taj način izbjegnemo prekid prirodnih ciklusa ovih krhkih ekosistema, rekao je Rueda.

Ostrva Galapagos, sa svojim jedinstvenim divljim životinjama, bila su osnova za teoriju evolucije britanskog naučnika Čarlsa Darvina. Ova ostrva dom je brojnim vrstama koje se ne mogu naći nigde drugde, uključujući džinovske kornjače, kormorane koji ne lete i nekoliko vrsta iguana, uključujući ružičastu iguanu.

Vulkan Volf je jedno od najudaljenijih mjesta koje nadgleda nacionalni park, a koji je u svojoj bazi postavio stanicu za istraživanje i praćenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:43