Ilustracija / Shutterstock
05/05/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriven najmanji karcinom kože na svijetu

Zbog ovog podviga medicinski tim je ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Karcinom kože koji je bio gotovo nevidljiv ljudskom oku, dimenzija 0,65 milimetaram, uspješno je otkriven. Zbog ovog podviga medicinski tim je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Što je još važnije, za pacijentkinju Kristi Stats, to znači da je njen karcinom detektovan u ranoj fazi prije nego što je imao priliku da se proširi.

„Vjerujem da je moguće da svi imaju sreće kao ja sa pravom tehnologijom“, rekla je Stats u izjavi.

Ona je dodala da ako su uspjeli da pronađu njen u tako ranoj fazi, sasvim je jasno da ova tehnologija može da pomogne i drugim ljudima.

Dermatolog dr Aleksandar Vitkovski, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Oregonu za zdravlje i nauku (OHSU), koristio je kombinaciju tehnika za ispitivanje lezije kože. Dermoskopija uključuje ručni uređaj koji se zove dermatoskop, koji je poput lupe, a dr Vitkovski je ovu tehniku kombinovao sa refleksivnom konfokalnom mikroskopijom, preciznom, neinvazivnom metodom snimanja, da bi postavio dijagnozu mikro-melanoma „in situ“.

Tim ljekara i naučnika potvrdio je dijagnozu nakon biopsije.

Stats je prvobitno došla na pregled zbog izrasline na kožizbog koje je bila zabrinuta, a koja se pokazala benignom. Međutim, dok ju je pregledao, dr Vitkovski je primijetio sitnu tačku na njenom desnom obrazu koja je vrlo lako moglamu promakne. Bila je dimenzija svega 0,65 milimetara i imala je neke karakteristike koje su bile znak za uzbunu.

„Snimio sam mjesto koje je pokazalo atipične ćelije koje su karakteristične za melanom“, objasnio je dr Vitkovski i saopštio pacijentkinji da bi to mogao da bude najmanji karcinom kože ikada otkriven, prenosi IFL Science.

Stats je imala sreću da je ova vrsta konfokalne mikroskopije bila dostupna.

Sa potvrđenom dijagnozom i nakon objavljivanja recenziranog izvještaja o slučaju, tim je zvanično uvršten u Ginisovu knjigu rekorda za najmanji detektovan karcinom kože.

Melanomi, poput ovog, čine oko jedan odsto ukupnih karcinoma kože, ali prouzrokuju neproporcionalno veliki broj smrtnih slučajeva.

Američko udruženje za borbu protiv karcinoma procjenjuje da će 2023. godine biti dijagnostikovano 97.610 novih slučajeva melanoma, a njihovo rano otkrivanje je od vitalnog značaja za pacijente.

„Ovo je bio timski napor. Koristili smo snimanje kože i tehnologiju za ranu dijagnozu melanoma“, rekao je dr Ličman, i dodao da su potrebni svi u timu – dermatolozi, dermatopatolozi i dermatološki hirurzi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 12:07