Uvijek je pravo vrijeme za kićenje jelke / -SHUTTERSTOCK
07/12/2023 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eksperti otkrivaju kada je pravi trenutak da kupite i ukrasite novogodišnju jelku?

Svako vrijeme ima svoje prednosti i mane

Kada je pravo vrijeme da postavite jelku i ukrase? Ovo pitanje muči mnoge od nas a postoji mnogo različitih tradicija i vjerovanja kada je u pitanju najbolje vrijeme za početak ukrašavanja za Novu godinu.

U davna vremena

Tokom viktorijanskog perioda, božićna drvca su tradicionalno postavljana mnogo kasnije u decembru, često popodne na nakoličko Badnje veče. Prve novogodišnje jelke okićene su u Nemačkoj u 16. veku i to jabukama i orasima.

U Srbiji prije Drugog svjetskog rata kićenje jelke nije bilo praksa, jer se proslavljao samo Božić te se krtio Badnjak. Ova praksa uvedena je pedesetih godina prošlog vijeka.

Odmah posle Svetog Luke

Postoje ljudi koji obožavaju rano kićenje kuće i jelke te kreću s njim odmah nakon Svetog Luke, odnosno Noć veštica na Zapadu, 31. oktobra. Njima je, dakle 1. novembar početak praznične sezone te počinju da ukrašavaju svoj dom u ovo vrijeme. Ipak, eksperti ističu da je ovaj datum možda preran za kićenje jer može da se dogodi da se zasitite svojih prazničnih ukrasa.

Druga subota u mesecu

Psihoanalitičar Stiv Mekeun rekao je za UNILAD da rano postavljanje novogodišnjih ukrasa produžava uzbuđenje koje izaziva praznična sezona. Djeluje kao siguran put do onih nostalgičnih emocija iz djetinjstva i tako vas čine srećnim.

Prema riječima psihološkinje Debore Serani, druga subota u decembru je svake godine dan kada najviše kupaca kupi prirodne jelke. Istraživanja pokazuju da se prodaja druge subote decembra udvostručila, utrostručila, a ponekad čak i učetvorostručila u poređenju s drugim danima za kupovinu.

Deset dana prije

Drugi mogu izabrati da svoje ukrase postave sedam dana prije Nove godine, što je naoptimalnije vrijeme, naročito ako kupujete prirodno drvce jer se zbog grijanja u stanovima, dešava da se jelke suše a iglice otpadaju.

Značaj ranog ukrašavanja

- Rano ukrašavanje vašeg doma može stvoriti neurološki pomak, skok u hormonu sreće dopaminu koji može da proizvede sreću. Ako će vam rano postavljanje novogodišnje jelke donijeti malo dodatne radosti, zašto ne - kaže Nens Henkok, dizajnerka enterijera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:31