Zdrava kosa / -GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
14/08/2023 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako oporaviti kosu nakon izbjeljivanja

Ukoliko želite da kosi vratite prirodni sjaj i ljepotu i nakon izbjeljivanja, potrebno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila

Izbjeljivanje koje radimo da bi nam kosa posvijetlila izgleda sjajno, ali ima posledice po našu kosu. Evo kako oporavak kose nakon izbjeljivanja treba da izgleda.

Pravila koja treba da slijedite

Ukoliko želite da kosi vratite prirodni sjaj i ljepotu i nakon izbjeljivanja, potrebno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila. Agresivne komponente koje koristite za izbjeljivanju, uništavaju pigment u kosi, pa su krhkost, gubitak kose i ispucali krajevi klasične posledice nakon ovakvog postupka. Zato je veoma važno da oporavite kosu na pravi način.

Koristite prirodne maske

Prirodne maske su odličan način da povratite kosi zdrav izgled. U zavisnosti od prirodnih sastojaka, one njeguju i hidriraju kosu, a pored toga se lako pripremaju i jednostavne su za nanošenje. Evo recepta za prirodnu masku.

Maska sa želatinom

Rastvorite 5 g želatina u 30 ml tople vode i ostavite 15 minuta da nabubri

Razbijte žumance u posebnu posudu i dodajte mu kašiku balzama

Zagrijte nabubreli želatin i iskombinujte sve sastojke

Nanesite masku na kosu i zamotajte je u peškir sat vremena

Operite kosu bez šampona

Koristite zaštitu od toplote prilikom stilizovanja

Sušenje kose fenom ili svakodnevno korišćenje pegle bez posebne zaštite takođe uništava vašu kosu.Visoke temperature sagorijevaju vašu strukturu kose ostavljajući je suvom i beživotnom. Pre korišćenja toplotnih aparata, obavezno nanestie pjenu za zaštitu od toplote, a nakon procedure možete je navlažiti i kremom u spreju.

 Odsjecite krajeve

Ispucali krajevi su uvijek ružni, naročito ako su suvi i beživotni nakon osvjetljavanja. Ako odsječete ispucale krajeve, kosa će izgledati njegovanije. Ovo bi trebalo da radite na svaka 2-3 mjeseca i kosa će vjerovatno rasti brže.

Konzumirajte vitamine za jačanje i rast kose

Bez obzira koliko su sredstva za zaštitu kose dobra, najbolja njega za lijepu i zdravu kosu je unos vitamina u organizam. Nedostatak vitamina uvijek direktno utiče na stanje kose, pa je zbog toga veoma važno nadoknaditi njihov nedostatak.

Vitamin A

On je poznat po svojim regenerativnim svojstvima i uspješno se koristi i u kozmetologiji za uklanjanje bora i liječenje akni. Uz pomoć njega ćete smanjiti perutanje kože glave i spriječićete prekomjerni gubitak kose. Možete ga naći u šargarepi i pilećoj džigerici.

B vitamini

B1 smanjuje proizvodnju sebuma i štiti od peruti;

B2 hrani vlasi i daje im zdrav izgled;

B3 isporučuje kiseonik i esencijalne elemente u tragovima iz cirkulatornog sistema do folikula;

B5 povećava zasićenost prirodnog pigmenta;

B6 ubrzava regeneraciju;

B7 promoviše proizvodnju kolagena;

B9 podstiče rast nove kose;

B12 sprečava gubitak kose.

Vitamin E

Ovaj vitamin je rastvorljiv u mastima i igra važnu ulogu u sprečavanju procesa starenja. Nazivaju ga i vitaminom mladosti. On stimuliše folikule dlake i odgovoran je za obnavljanje ćelija.

Štitite kosu od sunca

UV zračenje je štetno ne samo za kožu, već i za kosu. Zbog toga je preporučljivo da nosite šešire i proizvode za zaštitu kose od sunca sa filterima koji štite od UV zračenja.

Dakle, oporavak kose nakon izbjeljivanja nije lak posao, ali je zaista vrijedno to učiniti kako biste imali jaku, sjajnu i zdravu kosu. I naravno, budite oprezni da ne izbjeljujete kosu previše često.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:47