Mentalno zdravlje utiče na mršavljenje / -ILUSTRACIJA
15/07/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet mentalnih stanja kojima sabotiramo gubitak kilograma

Nedostatak samopouzdanja, emotivno prejedanje, depresija ili anksioznost, stres i manjak sna miniraju naš proces smanjenja težine

Veliki broj istraživanja dokazao je da postoji čvrsta veza između mentalnog zdravlja i smanjenja tjelesne mase, gdje određene prilike mogu komplikovati već naporan proces oslobađanja od suvišnih kilograma.

Prema riječima dr Džefa Spirsa, kada odlučimo da smršamo, obično se koncentrišemo na ishranu i fizičku aktivnost, dok je prvi korak koji bi trebalo da preduzmemo provjera našeg mentalnog zdravlja.

Bez obzira na to da li smo u zoni nedovoljne ili prekomjerne tjelesne mase, istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da težina utiče na naše fizičko i mentalno stanje više nego bilo šta drugo.

Dr Spirs navodi da među stanjima koja najčešće miniraju naš proces smanjenja težine spadaju negativna percepcija sopstvenog tela, odnosno nedostatak samopouzdanja, emotivno prejedanje, depresija ili anksioznost, stres i manjak sna.

Prema rečima ovog stručnjaka, svaki od ovih faktora utiče na funkcionalnost našeg organizma, preciznije na metabolizam, potiče prejedanje i na taj način na neki način otežava proces mršavljenja.

Visoka tjelesna masa ili gojaznost povezane su sa većim brojem smrtnih ishoda globalno u odnosu na manjak kilograma, što je jedan od ključnih razloga zašto mnogi od nas teže ka dostizanju idealne tjelesne mase.

No, ako smo već isprobali različite dijete, režime ishrane i programe vježbi, a i dalje imamo teškoće sa gubljenjem težine, stručnjaci savjetuju da provjerimo stanje našeg mentalnog zdravlja. Dr Spirs se slaže sa ovom teorijom.

- Veza između raspoloženja, emotivnog stanja i tjelesne mase je robustna, i ukoliko ne prevaziđemo ove psihološke prepreke, blokiramo put ka idealnoj težini prije nego što smo ga i započeli. Prvi korak ka idealnoj težini je obezbjeđivanje mentalne stabilnosti, putem identifikacije svih potencijalnih problema", tumači on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:47