Ples u trudnoći / -SHUTTERSTOCK
19/07/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju

Među raznim vrstama vježbanja, ples je imao najveći interventni učinak

Hit Davida Bouvija "Let‘s Dance" ove godine puni 40 godina, a kako se čini, godišnjica pjesme mogla bi biti prikladan poziv na ples za trudnice.

Razlog takvom pozivu je vijest da je tim kineskih ljekara i naučnika zaključio da prenatalna vježba - a posebno ples - može pomoći kod ublažavanja postporođajne depresije.

- Među raznim vrstama vježbanja, ples je imao najveći interventni učinak - rekli su istraživači. Savjet je, međutim, da ne plešete sami nakon što obujete cipele za ples. Istraživači su otkrili da je prenatalna grupna, ili timska vježba takođe djelotvorna u ublažavanju postporođajne depresije.

Stanje postporođajne depresije moglo bi biti "značajna prijetnja javnom zdravlju", naveli su istraživači, koji procjenjuju da 90 osto oboljelih ne dobija nikakav tretman za postporođajnu depresiju, koja, iako se procjene razlikuju od zemlje do zemlje, može pogoditi do šest od deset žena nakon što rode.

Tri, ili četiri ciklusa vježbi nedeljno, u ukupnom trajanju do 150 minuta, izgledaju kao pravi način da se to prevenira, sugerišu istraživači, s preporučenim "umjerenim" nivoima intenziteta.

Nalazi, opisani kao "meta-analiza" koja je sprovedena na gotovo 3.000 žena i uključuje 26 studija, objavljeni su u medicinskom časopisu PLOS i temeljeni su na radu koji je proveo tim s kineskog Univerziteta u Wuhanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:12