Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
22/09/2023 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samo dva minuta šetanja nakon jela čini čuda za vaš organizam

Studija pokazala zanimljive podatke

Mnoge studije pokazale su da je svakodnevno hodanje veoma značajno za naše zdravlje, ali koliko minuta nam je zapravo dovoljno?

Ovo je pitanje koje često zanima ljude koji pokušavaju da unesu neke zdravije navike u svoj životni stil.

Studija objavljena 2002. godine daje neke zanimljive podatke: nakon obroka, dovoljno je da prošetate samo nekoliko minuta i glukoza (odnosno šećer) u krvi će se postepeno smanjivati, a insulin će ostati stabilan. Toj studiji ispitivani su efekti različitih oblika fizičke aktivnosti i njihova interakcija sa nivoom šećera u krvi i insulinom. Fizičke aktivnosti koje su ispitivane bile su sjedjenje, stajanje i hodanje, a dokazano je da je stajanje bolje od odmora na kauču, jer ipak snižava šećer, ali insulin ostaje na istom nivou, dok su ispitanici koji su išli u kratku šetnju vidjeli da im nivo šećera raste i pada postepeno, a nivo insulina je stabilniji nego kod ispitanika koji su stajali ili ležali.

Povećani nivoi šećera u krvi su nezdravi i mogu znatno povećati rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, kažu stručnjaci. Takođe, studije su pokazale da će nivo šećera u krvi porasti u roku od 60 do 90 minuta nakon jela, tako da je najbolje da malo vježbate ubrzo nakon što završite obrok. Metabolička pozadina ovog mehanizma leži u činjenici da je mišićima potrebna glukoza da bi funkcionisali, pa kretanje pomaže u uklanjanju šećera iz krvotoka.

Zbog toga se mnogi trkači oslanjaju na ugljene hidrate prije maratona ili trke, na primjer jer im je u toj situaciji potrebno što više goriva za mišiće.

Stručnjaci kažu da ljudi koji su fizički aktivni oko 150 minuta nedjeljno imaju 33% manji rizik od smrtnosti od svih uzroka od onih koji su fizički neaktivni.

Prevedeno, to znači da ako ustanete i krenete samo 21,43 minuta svakog dana u nedjelji, smanjujete rizik od smrti od bilo čega za jednu trećinu. Definitivno je vrijedno truda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 17:27