Kako do trbušnjaka / Foto: Shutterstock
10/03/2023 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjeti i pravila kako da izgradite trbušnjake

Želja da vaš stomak bude prikladan i ravan jedan je od glavnih razloga koji žene navode na iscrpljujuće dijete i vježbe

Stomak može postati problematično područje i za muškarce i za žene, a teškoće nisu uvijek povezane sa prekomjernom težinom. Dakle, koji je razlog za pojavu masnog sloja i kako ga se efikasno i brzo otarasiti?

Osnovna pravila

Postoji nezamisliva količina savjeta kako da smanjite stomak. Međutim, uvijek funkcionišu samo dva principa: smanjenje masnog tkiva i jačanje mišića problematičnog područja.

Gubitak težine

Da biste smanjili tjelesnu masnoću, morate jesti u kalorijskom deficitu. Sve dijete su nekako usmjerene na smanjenje kalorija, ali mnoge od njih nameću neopravdana ograničenja. Istina je da ishrana treba da bude potpuna, da sadrži čitav skup vitamina i elemenata u tragovima neophodnim za osobu. Potrebno je samo da količina potrošene energije bude veća od one koja sa hranom ulazi u naše tijelo. Ovo će pokrenuti proces raspadanja masnog tkiva, bez kojeg neće biti moguće postići zategnuti stomak.

Tjelesne vježbe

Za postizanje željenog efekta neophodno je jačanje mišićnog okvira. Neće raditi bez smanjenja masnog tkiva, ali zahvaljujući vježbama koje razvijaju mišiće stomaka i leđa, držanje se poboljšava i formira se presa.

Kako natjerati stomak da izgubi težinu

Nemoguće je natjerati naše tijelo da se oslobodi masti samo u predelu stomaka. On sam raspoređuje rezerve masti u tijelu u zavisnosti od pola, starosti, individualnih karakteristika. Ni vježbe na štampi neće pomoći u tome, trbušni mišići se mogu razviti ispod masnih nabora, a nikakav fizički napor neće dati vidljiv rezultat drugima.

Zaista, donji dio stomaka za mnoge postaje problem, ali to je prirodna karakteristika naše strukture, često je sa ovog problematičnog područja najteže izgubiti višak kilograma. Neophodno je djelovati kompleksno, radeći sa ishranom i fizičkom aktivnošću i ne gubiti entuzijazam a da ne vidite trenutne rezultate. Vremenom će gubitak težine i fizička aktivnost nužno dovesti do smanjenja masnog tkiva u cijelom tijelu, uključujući donji dio stomaka i bokove.

Masno tkivo se ne može ukloniti direktnim fizičkim ili termičkim uticajem. Vremenom, samo tijelo će se osloboditi viška rezervi.

Savjeti za pravilnu ishranu i trening:

Jedite zdravu hranu uz održavanje malog kalorijskog deficita.

Eliminišite masno, brašnasto i slatko. Pored praznih kalorija, teški obroci mogu ometati normalnu funkciju crijeva.

Ako imate problema sa varenjem, pokušajte da ograničite škrobnu hranu, mliječne proizvode, hranu bogatu vlaknima i gazirana pića.

Pijte puno tečnosti i redovno posjećujte toalet.

Uključite se u intervalni trening, naizmjenično kardio opterećenja sa vježbama za razvoj mišićnog tonusa.

Nemojte se koncentrisati samo na vježbe za stomak, razvijajte svoje tijelo sveobuhvatno i ravnomjerno.

Konsultujte svog ljekara da biste isključili probleme sa endokrinim sistemom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:04