06/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pravi trenutak za tretman protiv varoe

Tokom februara u pčelinjem društvu počinje intenzivniji život, i izvode se izuzetno važni radovi u p
Tokom februara u pčelinjem društvu počinje intenzivniji život, i izvode se izuzetno važni radovi u pčelinjaku.
Prema riječima pčelara Omera Bogdanovića, iz sela Tejani u Mjesnoj zajednici Ostros, tople zime donose brojne probleme pčelarima.
– Februar je i pravi trenutak za tretiranje protiv varoe, a često je dovoljan jedan tretman i da se znatno smanji broj varoa u pčelinjem društvu. Jačina pčelinjeg društva tokom februara direktno zavisi od toga kako su bile pripremljene za zimu. U jačem pčelinjem društvu u toku avgusta bolje se njeguje leglo, pa su kasnije mlade zimske pčele dobijene iz takvog legla kvalitetne, vitalne i spremnije da uspješno prezime – kaže Bogdanović.
On podsjeća da pčele više jedu tokom blage zime, nego kad je hladno.
– U toplijim danima one napuštaju košnicu u potrazi za hranom i troše energiju, jer hrane u prirodi još nema. Sa druge strane, kad je hladno one su zajedno u klubu, međusobno dijele toplotu i sagorijevaju manje energije. Ako topli dani još potraju u kontinuitetu, pčele će trošiti sve više energije, pa valja redovno provjeravati da li imaju dovoljno hrane kako ne bi gladovale. Očekujem hladnije dane u februaru ili u martu, što bi i pčelama pogodovalo. Ovako su pčele bez hrane i moraju da se prehranjuju pogačama, iako je počela visibaba i malo nađu polena - kaže on, naglašavajući da je februar izuzetno važan za pčelare, jer tada matica najviše polaže jaja.
– Vremenom se pojavljuje sve veći broj mladih pčela iz legla koje je matica položila u januaru, a koje se grupišu oko nje. Ne valja ni kada ima previše pčela, jer takvo društvo zahtjeva održavanje konstantne temperature u gnijezdu, što dodatno iznuruje pčele i čini ih nedovoljno sposobnim za njegovanje legla tokom proljeća. I dok je do januara potrošnja hrane bila ograničena, od februara postaje intenzivnija i mora da bude kvalitetnija. Neophodna je redovna kontrola, da li košnice imaju dobru ventilaciju i dovoljno hrane. Ukoliko se utvrdi da su
ostale bez hrane onda je neophodno dodavanje pogača i ramova sa medom, i na taj način stimulišemo pčelu – zaključuje naš sagovornik.
D.S.




Pčela koja nije prekinula leglo nije zimska pčela
Bgdanović smatra da društva treba što manje uznemiravati i otvarati košnicu. Potrebno je pregledati da li su se pčele spojile, jer pošto su temperature visoke moglo je doći do spajanja.
– Međutim, pčele izlaze i to je veliki problem u vrijeme zimskih tretmana na voće i druge biljke, što njima šteti, jer traže hranu tu gdje se prska i tako nastaje problem. Ove godine nisam imao veću štetu, gubitak je bio oko tri odsto, a radim od avgusta da što bolje prezime jer tada se spremaju za zimovanje i tad počinje sezona pčelarenja. Ako se društvo pripremi dobro, u zimu ulazi jaka pčela, a ako nije tako, onda pčelara čeka teška zima. Pčela koja nije prekinula leglo nije zimska pčela, nego se razmnožava i gubi kad izlazi u proljeće, odnosno nije jaka pčela. Ako izađe i ne nađe ništa, kad se vrati unutra traži više hrane – ističe pčelar.
On zaključuje da je zadnje vrcanje u julu prošle godine bilo slabo, te da je morao pčelama da ostavi više hrane za zimu.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:20