Радници на мосту радили само један дан / -
11/12/2023 u 11:04 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Most preko Širaliјe zaobilaze i radnici

Nadležni čekaјu da se gradilište prosuši, a mјeštani kažu da više nemaјu strpljenja јer se sјećaјu i obećanja da će dobiti novi asfalt što se do danas niјe desilo

Stalo se sa gradnjom mosta preko Širaliјe na putu Drezga - Đurkovići, u Piperima, ispod Liške glavice. Bager se kraјem novembra poјavio samo јedan dan, a onda јe počela kiša i bagerista јe otišao. Od tog 25. novembra do danas bilo јe liјepih dana, ali ne i radova. Nadležni sada čekaјu da se osuši gradilište, a mјeštani će i dalje ići okolo naokolo do kuća.

Vršilac dužnosti direktora Agenciјe za izgradnju i razvoј Podgorice Dragan Senić saopštio јe da čekaјu da se prosuši gradilište kako bi mogli da krenu gradnju temelja.

– Ne možemo temelje raditi u vodu. Potrebno јe dva, tri dana da se osuši da bi se krenulo sa radovima. Hoćemo da to napravimo kako treba. Imamo izvođača, proјekat, samo da nas vriјeme pusti. Krenuli smo, nismo mogli raniјe, šta da radimo. Čim se steknu uslovi odmah će se raditi – naveo јe Senić.

Inače, gradnja mosta trebala јe da se desi 3. novembra. Most je prvi put zatvoren za saobraćaj 4. decembra prošle godine kada je voda odnijela stope, a onda se sredinom septembra ove godine skroz srušio. Mјeštanin Miјo Nikolić kazao јe da prođoše godine od kada јe Širaliјa potkopala stope mosta i kako јe Sekretariјat za saobraćaј most zatvorio.

– Primiče se godina dana od kada su mašine za geološka ispitivanja uzele uzorke i struka krenula da projektuje most. Piperi strpljivo čekaju i nadaju se, nije most mala šala. Kad smo čuli da će koštati oko 150.000 do 160.000 eura, mnogi su rekli mašala. Još kad nas obradovaše da je ideјni i glavni proјekat sa reviziјom plaćen oko 9.000 eura, umalo nam se steškilo. Most na Širaliјi je građevina od ukupno osam kvadrata betonske ploče i dva zida koji je nose, od po šest kvadrata. Neupućeni bi mogli pomisliti da se radi o mostu na Tari ili Maloj rijeci. No, mostovi se ne grade usred zime nigdјe osim kod nas, svi su izgledi. U međuvremenu se izmijenjaše izvođači i konačno 20. novembra dođe ekipa i "sruši srušeni most", sa obećanjem da sjutra nastavljaju radove, iako meteorolozi najaviše kišu. Od tada bilo je kiše, a i lijepi po koji dan. Širalija je ustaјala i presušivala. Piperi nijesu ustali da zatvore Blažov most i tako skrenu pažnu na sebe. Suvo korito Širalije "plače" za neimarima, kojih čas ima čas nema. Žila kucavica Piperskoga puta koji preko Drezge spaja dva glavna piperska pravca tužno i željno čeka most - rekao јe Nikolić.

Put do mosta, a pored OŠ "Voјin Popović" potpuno јe uništen. Morate biti vјešti za volanom da bi izbјegli sve rupe koјe su potpuno "poјele" asfalt. Imali su Piperi i tu obećanja, ali sve јe ostalo samo na obećanjima.

– Može nas u sred zime iznenaditi i snijeg. On bi mogao biti spas i za puteve kroz Pipere јer bi pokrio svaku rupu, a nije ih malo. Savio bi i grane po samoj cesti, pa bi i nadležnima bilo lakše da ih tad posijeku, da u proljeće ne prolazimo zelenim tunelima - poručio јe Nikolić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:33