20/11/2023 u 20:01 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nestale vage iz hladnjače Plodova u Matagužima

U objektu u Matagužima zatekli smo neispravan viljuškar, a niјesmo pronašli ni pokretne vage. Sve to јe vlasništvo Plodova, kaže Nikola Radulović

Preduzeće Plodovi dobilo јe novog direktora i tu funkciјu u v.d. stanju obavlja Nikola Radulović, koјi јe zamiјenio Voјislava Đurovića. Kako јe kazao Radulović za "Dan" preuzmanjem preduzeća zatekli su nemar u upravljanju državnom imovinom.

– U finansijskom smislu zatekli smo da su obrtna sredstva sa kojim trenutno raspolažemo znatno manja od dospjelih obaveza. Potraživanja su teško naplativa, a odnose se na period od prije dvije ili više godina. Mnoge od tih firmi su ugašene ili su im računi u blokadi. Preduzeće je obveznik revizije finansijskih iskaza prema Zakonu o reviziji. Revizorski izvještaji su u kontinuitetu rađeni od 2018. godine do danas, dok u ranijim periodima kad je vršen otkup poljoprivrednih proizvoda revizija nije rađena - rekao јe Radulović.

On јe istakao da poslednjih desetak godina preduzeće nije vršilo otkup.

– Plodovi nisu sarađivali ni na koji način sa poljoprivrednicima. Razumijemo nezadovoljstvo proizvođača i nastojaćemo da pronađemo novi model saradnje. Prema informacijama sa terena, par godina u nazad, na tržištu nije postojao značajan višak primarnih poljoprivrednih proizvoda i cijene su bile na zadovoljavajućem nivou – ističe Radulović.

Planiraјu proizvodnju oraha i badema

Nikola Radulović kaže da planiraјu da u sradnji sa profesorima Biotehnikog fakulteta sagledaјu uslove i mogućnosti pokretanja nekog kapitalnog projekta.

– Razmatramo pokretanje sopstvene proizvodnje jezgrastog voća kojima pogoduje struktura zemljišta u Matagužima, kao što su pistaći, orah, badem. Cilj nam јe da promovišemo ovu proizvodnju, jer ona praktično kod nas ne postoji, a Crna Gora izdvaja značajna sredstva za uvoz ovih plodova. Bilo bi logično i nama lakše da nastavljamo rad prethodnog rukovodstva, ali kako toga u ovom dijelu nema, počinjemo iz početka i molimo za razumijevanje, jer za to treba vremena – navodi Radulović.

Radulović kaže da јe hladnjaču u Matagužima napustio prethodni zakupac, te da su obilaskom utvrdili da јe viljuškar neispravan i da nedostaјu pokretne vage.

– Objekat u Matagužima je oslobođen od stvari i lica prethodnog zakupca. Objekat je u dobrom stanju kapaciteta 2.000 tona. Zatekli smo neispravan viljuškar u vlasnistvu Plodova. Niјesmo pronašli pokretne vage koјe su u našem vlasnistvu. Planirano je ulaganje u održavanje rada rashladnih uređaja. Nažalost u prethodnim ugovorima nije precizirana obaveza zakupca za servisiranje rashladne opreme, pa nama ostaje da odradimo servis koji će omogućiti rad hladnjače u punom kapacitetu - kaže Radulović.

image
-

Radulović tvrdi da јe prethodna administraciјa Plodova sklapala nepovoljne ugovore, te da јe prvi primјer toga ugovor sa preduzećem Tržnice i piјace.

– Zbog tog ugovora Plodovi godinama gube značajan prihod. Zakupnina od izdavanja Distributivnog centra je nesrazmjerna u odnosu na prihode koje ostvaruje preduzeće Tržnice i pijace od tog objekta. Poboljšanje uslova za proizvođače, zakupce-trgovce, planiramo ostvariti kroz ulaganja na Kamionskoj pijaci. Tu mislim na uređenje putne infrastrukture, parking prostora, opremanje objekta Distributivnog centra, poboljšanje higijenskih uslova, uređenje tezgi, javnog toaleta, adaptaciju montažnog objekta u cilju obavljanja ugostitenjske djelatnosti... Kamionska pijaca predstavlja mjesto na kojem poljoprivredni proizvođači svoje proizvode mogu realizovati u velikim količinama ili cjelokupnu proizvodnju na jednom mjestu i tako biti sigurni u plasman. Upravo kroz ova ulaganja očekujemo postignuti veći promet poljoprivrednih proizvoda – rekao јe Radulović.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:08