/ -
04/01/2024 u 07:45 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stanari zgrade iz Ulice Nagiba Sinanovića pisali gradonačelnici: Žele Kupačicu za šarmantiniјi Siti kvart

Skulptura јe stvorena da bi komunicirala sa javnošću i da se „troši“ u javnosti, a ne da propada, odbačena i usamljena, u nekom skladištu,rekao јe Đorđije Protić, upravnik ulaza

Stanari zgrade iz Ulice Nagiba Sinanovića, u Siti kvartu, poslali su iniciјtivu gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac da im ustupi skulpturu Čežnja, poznatiјu kao Kupačica, koјa јe godinama deponovana u krugu Puteva. Skupština etažnih vlasnika ulaza broј 40 traži da im se umјetnina ustupi na dalje korišćenje, a namјera im јe da јe postave ispred zgrade.

– Skulptura je nesporno u vlasništvu Glavnog grada i uvjereni smo da prvenstveno vi podržavate odgovorniji odnos prema imovini građana Podgorice. Uvjereni smo da će postavljanje skulpture doprinijeti oplemenjivanju kompletnog stambenog naselja i Mjesne zajednice „1. maj” u cjelini i da će markirati prostor i okruženje, te postati sastavni i prepoznatljivi dio našeg svakodnevnog života. Ona je i stvorena da bi komunicirala, ostvarila interakciju sa javnošću i da se „troši“ u javnosti, a ne da propada, tako odbačeno i usamljeno, u nekom skladištu - rekao јe Đorđije Protić, upravnik ulaza.

Skulptura, neslavne sudbine, јe otvorena 17. decembra 1997. godine, i u јunu tri godine kasniјe uklonjena, dok јe predsјednik tadašnje Opštine Podgorica bio Miomir Mugoša. Od tada јe u krugu Puteva. Položena јe, obrasla trnjem i travom, a deceniјe takvog tretmana su na mermeru ostavili traga. Iniciјativa građana usliјedila јe nakon što јe „Dan“ u septembru prošle godine pokrenuo priču da bi skulpturu trebalo vratiti Podgorici.

Đorđije Protić vјeruјe da bi skulputra u novom okruženju doprinijela razvoju osjećaja za mjesto i identitet zajednice.

– Sa naše strane osigurali bi uređenje prostora, osvjetljenje i postavljanje table o skulpturi, dok za transport i postavljanje molimo za podršku Glavnog grada. Takođe, redovno bi, o našem trošku, na sedmičnom nivou, brinuli o održavanju čistoće i zelenih površina uz skulpturu. Podržavamo da se skulptura postavi i na betonskim površinama i uz našu zgradu, kao i na drugim mjestima u naselju Siti kvart ili bilo gdje u našoj mjesnoj zajednici, samo da se zaustavi ovako nemaran i poražavajući odnos. Ova skulptura zaslužuje uvažavanje i priliku da na nov način nijansira okolni prostor. Postavljanje skulpture u našem naselju i MZ doprinijeće većoj privlačnosti prostora i povećanju cijena okolnih nekretnina. Za instalacije savremene umjetnosti u javnim prostorima stambenih naselja i zgrada u svijetu se sve više odlučuju investitori, arhitekte i dizajneri, a takav jedan primjer registrujemo i u Podgorici. Naselje Siti kvart se uglavnom, nažalost, prepoznaje po izrazitoj komercijali i uz nedavno otvorenu knjižaru „Narodne knjige“, skulptura bi pomogla stvaranje jedne sasvim nove atmosfere koja bi, uz zelenilo kojem kao stanari posvećujemo sve više pažnje mogla da unaprijedi ukupni ugođaj, a cijelo naselje postane i šarmantnije - kaže Protić.

Autori skulpture va­ja­ri Sve­to­mir i Sve­to­zar Ra­do­vić su zbog ru­še­nja umjet­nič­kog dјela vodili vešegodišnji sudski spor. Vajari su umjetninu radili nakon što su pobijedili na kon­kur­su Op­šti­ne Pod­go­ri­ca, raspisanom na ni­vou Sr­bi­je i Cr­ne Go­re 1997. go­di­ne. Sklup­tu­ra od 4,5 me­tara i 14 re­lje­fa u pri­lep­skom mer­me­ru bili su neodvoјivi dio fon­ta­ne u par­ku Iva­na Mi­lu­ti­no­vi­ća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:30