Власници не одустају од својих захтјева / -Архива
18/11/2021 u 07:14 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Власници затражили од Плантажа да врате сваком своју парцелу

Знајући какво је било руководство Плантажа не би ме чудило да су земљу продали. Тражимо да се сваком врати на његово име како је и узета, каже Никола Вујачић

Уколико у року од десетак дана компанија Плантаже не врати сваком власнику земљу на његово име у мјесту Рутош у општини Голубовци блокираће мост на Цијевни и протрестовати испред Скупштине. Њих десетак јуче се окупило на земљишту од 42 хектара негодујући што им за ову годину Плантаже нијесу исплатиле закуп земље на којем од 1950. године имају винограде. Плантаже су ово земљиште појединачно од 63 власника узеле у закуп за потребе подизања винограда. Они инсистирају да се земљиште врати свакој породици посебно.

Са овог земљишта прије два дана, како тврде власници, почело је уклањање ограде око винограда што је и био повод да се окупе и траже објашњење. Из Плантажа, како су казали власници, нијесу знали да им саопште ко и због чега то ради. Никола Вујачић истиче да су првих десет година када су почеле Плантаже да га користе, добијали дивиденту у виду грожђа, а касније су добијали новац. Он истиче да ове године новац нијесу добили нити их је ко обавијестио да ли можда компанија одустаје од закупа парцеле.

– Сад скидају колчеве и жицу, а нама се оставља неупотребљиво имање. Тражимо да нас прими неко из Плантажа и Владе и да нам врати имање како су га узели 1/1, јер је нас 63 власника. Дајемо рок десет дана да виде што ће јер после тога улазимо свако у своје имање и радимо што ми хоћемо, а планирамо и да блокирамо мост на Цијевни, али и протест испред Скупштине. Како су узели земљу са папирима нека нам је врате са папирима. Фирма из Пријепоља је почела разграђивање земљишта, а правник у Плантажама о томе ништа не зна. Знајући какво је било руководство не би ме чудило да су га продали. Тражимо да се сваком врати земља на његово име како је и узета, јер да би је превели морамо око 200 људи да позовемо да дођу и потпишу. Имамо бизнисмена који су заинтересовани за куповину – каже Вујачић.

Плантаже: Поступак развргнућа сувласништва заустављен због оставинских поступака

Из компаније Плантаже саопштили су да су они уписани у лист непокретности 3221 КО Голубовци (Никољ Црква) као сувласник са обимом права 5725/9999, док су остали сувласници 30 физичких лица, а у ЛН 514 КО Голубовци (Рутош) као сувласник са обимом права 4771/9999, док су остали сувласници 60 физичких лица.

– Ради рjешавања имовинско правних односа, компаниjа Плантаже jе у jуну 2020. године покренула поступак развргнућа сувласничке заjеднице на предметном земљишту, у коjем би лицима уписаним у листове непокретности било и физички враћено у своjину земљиште са обимом прва 1/1. Оваj поступак jе суд обуставио jер jедан броj лица ниjе спровео оставинске поступке на власничким дjеловима покоjних лица коjа су уписана у листовима непокрентости – кажу из Плантажа. Они истичу да не стоји тврдња да су Плантаже ангажовале фирму из Приjепоља да изводи било какве операциjе на овој земљи. – Плантаже су сходно одлукама власника покренуле крчење старих и нерентабилних винограда на овом земљишту, имаjући у виду да се на том земљишту више неће узгаjати винова лоза, а све како би га вратили у првобитно стање. Због протеста мjештана-сувласника поступак крчења jе обустављен до даљњег, док се не нађе заjеднички прихватљиво рjешење – наводе из Плантажа.

Власници овог земљишта су између осталих породице Вујачић, Цавнић, Вукчевић, Кликовци... Илија Д. Вукчевић има 5.000 квадрата и истиче да је рента била одређана на осам процената на просјечни принос од десет тона по хектару грожђа, што је 145 еура. Он је истакао да само траже да им се врате како је узето. Вјера Цавнић Бољевић има 9.000 квадрата по колико и њена два брата од стрица.

– Ове године за десет рала ништа нијесу дали, а грожђе су побрали. Тражимо да нам врате земљу, али не на гомилу па да се ми сналазимо, већ свакоме своје – каже Цавнић Бољевић.

Михаило Вујачић каже да Плантаже треба да пронађу документацију и да свакоме врате своју земљу.

– Како су узели тако и нека врате. Имам 18.000 квадрата земље, а људи су дошли да носе колце и жицу. Ти људи су ушли уз нечије одобрење, а Плантаже кажу да немају везе са тим. Само нека нам врате сваком своје па ће се можда наћи неко да купи – истиче Вујачић.

Из Плантажа су казали да ће се о овом случају огласити наредних дана, након што се нови менаџмент консултује са правном службом и упозна са папирима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:33