Вуковић / Фото: Иван Петровић Ипе
13/11/2021 u 06:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић отишао разочаран, опозиција љута па ДПС остао сам

Градоначелник Подгорице и одборници ДФ-а и Демократа напустили сједницу незадовољни односом

Одборници Демократа и Демократског фронта напустили су јуче посебну сједницу Скупштине Главног града након што је Иван Вуковић, градоначелник, образлажући одлуку о куповини аутобуса из буџета Главног града, саопштио да га не занима шта опозиција жели да му каже јер је разочаран њиховим односом са претходне сједнице када нијесу жељели да гласају за информацију о кредитном задужењу за куповину аутобуса.

Вуковић је објаснио да је наивно вјеровао да ће сви одборници стати иза те информације, како би се избјегао сценарио да Главни град усмјери два милиона еура која су стечена продајом акција Новог дуванског комбината за куповину аутобуса.

Куповину аутобуса из буџетских средстава подржали су одборници власти.

–Невјероватно је да се од 6. јула министар Спајић није удостојио да одговори на захтјев за кредитно задужење за куповину аутобуса. Пошто сам рекао да нећу дозволити да било ко понижава град и становнике, да нас нико уцјењује јер то није приватна фирма него Влада, ми смо пронашли алтернативни модел. Умјесто да позајмимо пет милиона еура ми ћемо издвојити два милиона еура из буџетских средстава. Трагедија је да као градска скупштина морамо да радимо ово кад имамо алтернативу, а ви нисте нашли за сходно да гласате за информацију. Ово је један од најгорих момената градске Скупштине, јер ако не можемо да се сложимо око тога да треба да буде бољи јавни превоз онда нема наде за било какав договор. Што год имате намјеру да ми кажете не занима ме и нећу да слушам јер сам се разочарао прошли пут – рекао је Вуковић.

Након тога Вуковић је замолио Ђорђа Сухиха, предсједника градског парламента, да напусти засиједање што је и учинио.

Реаговао је Митар Вуковић, одборник Демократа, поручујући да је опхођење градоначелника према одборницима непримјерено и позвао опозицију да напусте салу.

Шеф клуба одборника Јанко Крстовић оцијенио је да је поступак градоначелника грозан и скандолазан. Са одборницима Демократа сложио се и Ранко Милић, одборник Демократског фронта, који је такође, напустио сједницу, док одборници СНП-а и УРА нијесу били у сали.

Посебна сједница градског парламента јуче је била посвећена давању одговора на одборничка питања. Шефа клуба одборника Демократа Јанка Крстовића занимало је колико је новца потрошено по основу тужби које су запослени покренули због умањења зарада у вријеме док је градоначелник био Миомир Мугоша, на шта је градоначелник Вуковић одговорио да је за седам година потрошено 11 милиона еура.

Шефа клуба одборника СД-а Борис Мугоша занимало је које постојеће социјалне сервисе је градска управа унаприједила у овој години, а које нове су покренули. Градоначелник је саопштио да су у овој години повећали број бесплатних дневних оброка у Народној кухињи, повећали издвајање за услугу "помоћ и њега у кући" и "персонална помоћ у заједници за лица са инвалидитетом". Од нових сервиса су покренули градску сениор картицу, "прихватилиште/свратиште" -привремени смјештај за дјецу са улице, Кућу здравља а набављено је и електрично возило "Комшо".

Шефа клуба одборника ДПС-а Михаила Анђушића је занимало каква су непосредна искуства са грађанима на састанцима који су организовани у мјесним заједницама у циљу припреме буџета Главног града за наредну годину.

– Масовно присуство грађана на састанцима доказ је да грађани вјерују градској управи. Из медија сам сазнао да је припремљен буџет државе за наредну годину. За тај документ је изостала комуникација, нас нико ништа није питао – рекао је Вуковић.

Михаило Анђушић сагласан је са градоначелником да је масовно присуство грађана на састанцима доказ да грађани вјерују градској управи.

Одборник СНП-а Богдан Божовић тражио је одговор да ли градоначелник сматра да РТВ Подгорица у информативним емисијама пропагира говор мржње, осврћући се на коментар о пљачки и убиству у Никшићу у информативној емисији.

– Ово је еклатантан примјер говора мржње, гдје се у први план ставља нечија вјерска припадност, а ријеч је о тешком кривичном дјелу у којем је један човјек настрадао. На овај начин се жељела створити лоша слика о вјерској организацији која је најбројнија у Црној Гори – рекао је Божовић.

Вуковић је навео да не сматра да програм градске телевизије спроводи говор мржње, те да му не пада на памет да се бави уређивачком политиком овог локалног јавног емитера.

Одборника ЛП-а Јована Рабреновића занимало је колико у Подгорици има културних споменика, те колико је њих евидентирано као покретно, а колико као непокретно културно добро. Секретарка за културу и спорт Ана Медиговић саопштила је да у Подгорици постоје 43 културна добра који су заштићена од 1948. до 1987. године и пет културних добара који су статус добили од 2015. до 2021. године.

Одборницу Демократа Тању Џанкић занимало је колико је Главни град приходовао по основу такси за вјенчања од 2018. године до данас. Секретарка за локалну самоуправу Драгица Милачић саопштила је да је у 2018. години наплаћено 78.580, у 2019. години 76.560, у 2020. години 21.760, а у овој, закључно са октобром 40.360 еура.

Марију Павићевић (Демократе) интересовало је да ли се ван радног времена користе возила која су у власништву Главног града, те колико је оних који су ван употребе.

Замјеник директора Службе за заједничке послова Јован Ђуришић одговорио је да се возила у власништву Главног града користе ван радног времена, те да је само једно возило ван употребе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:43