Milorad Vuletić / -FOTO: ASCG
17/08/2023 u 21:41 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sebastijan Kou i dalje na čelu Svjetske atletike

Britanac dobio treći mandat na 54. Kongresu Svjetske atletske federacije u Budimpešti

Predsјednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Kou dobio јe novi, treći mandat na izbornom 54. Svјetskom kongresu u Budimpešti. Ksimena Restrepo je ponovo izabrana za potpredsednicu i pridružiće joj se novoizabrani potpredsednici Raul Čapado, Adil Sumarivala i Džekson Tuvei. Ukupno 192 člana Kongresa su glasala za Koua, dok su tri bila uzdržana. Kao dio široko rasprostranjenih reformi koje je usvojio Svјetski atletski kongres krajem 2016. godine, Svјetska atletika je dodala minimalne rodne ciljeve u svoj ustav kako bi uspostavila paritet na svim nivoima u upravljanju sportom. Reforme su detaljno navele zahtјev da se 13 članova svakog pola bira u Svјetski atletski savјet na Kongresu 2027. Ovaj cilj je ispunjen četiri godine ranije nego što je propisano planom reformi.

-Zahvalan sam na podršci mojih kolega i oduševljen sam što vidim da je više obaveza koje smo preuzeli tokom procesa reforme upravljanja 2016. godine ostvareno izborom prvog Svјetskog savјeta za ravnopravnost polova četiri godine priјe roka, rekao je Kou. -Ali posao još nije obavljen i treba da nastavimo da se zalažemo za rodni paritet u našim predstavničkim tiјelima. Snaga našeg sporta je u njegovoj raznolikosti i to treba da se odrazi na naše upravljanje na svim nivoima, rekao јe Kou.

U Svјetskom atletskom savјetu od 26 članova, 13 novoizabranih članova pridružiće se šest predsјednika oblasti i dva člana Komisije sportista, jedna žena i jedan muškarac, uključujući predsјednika. Na Kongresu јe ASCG predstavljao predsjednik Milorad Vuletić, koјi se sastao sa predsjednikom Evropske asocijacije Dobromirom Karamarinovim. Bugarin јe podržao zajednički predlog Vuletića i predsjednika Balkanske asocijacije Slobodana Brankovića o organizaciji zajedničkih regionalnih kampova za edukaciju mladih atletičara i stručno usavršavanje trenera i atletskih radnika. Predmet ovih razgovora biće razmatran na stručnim organima i tijelima zainteresovanih Saveza. Vuletić se sastao i sa predsjednikom IAAF-a Sebastijanom Kouom koji se pohvalno izrazio o radu i rezultatima koje ostvaruje crnogorska atletika kako na domaćoj, tako i na internacionalnoj sceni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jun 2024 07:06