Završen najprestižniji naučni skup u regionu / -FOTO: CSA
26/04/2023 u 18:11 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svjetska elita sportskih nauka boravila u Dubrovniku

Završena jubilarna 20. Međunarodna naučna konferencija Crnogorske sportske akademije, za koju je bilo prijavljeno preko 359 učesnika iz 29 zemljalja sa pet kontinenata, od kojih je njih 167 boravilo u Dubrovniku

Najprestižniji naučni skup kada su u pitanju sportske nauke ne samo u Jugoistočnoj Evropi održan je prethodna četiri dana u Cavtatu, pored istorijskog grada Dubrovnika u organizaciji Crnogorske sportske akademija iz Podgorice. Dvadeseti jubilarni put u suorganizaciji sa Kineziloškim fakultetom Sveučilišta iz Splita, dok su partneri ove najprestižnije naučne konferencije bili Fakultet sporta iz Ljubljane i Kineziološki fakultet iz Zagreba, ističe prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Crnogorske sportske akademije i predsjednik ove naučne konferencije.

Bjelica ističe da se ovaj naučni skup nalazio na programu Evropskog koledža sportskih nauka za 2023. godinu, a takođe, konferenciji je poseban pečat dao i FIEPS Evrope koji ove godine slavi stotinu godina od svog osnivanja 1923. godine u Briselu i koji su za uspješno organizovanih 20 naučnih konferencija uručili Plaketu za međunarodni naučni doprinos Crnogorskoj sportskoj akademiji.

Prijavljeno je preko 359 učesnika iz 29 zemljalja sa pet kontinenata koji potpisuju ukupno 141 naučnih i stručnih radova iz oblasti sportskih nauka, od kojih je 167 prisustvovalo ovom prestižnom naučnom skupu.

Inače, ovaj naučni skup koji je održan pod motom: ''Sport, fizička aktivnost i zdravlje – savremene perspektive'', pozdravio je i proglasio ga otvorenim Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

Plenarni predavači bili su: prof. Dr Robert C. Schneider iz Odjela za kineziologiju, sportske studije i fizičku edukaciju Fakulteta u Brockportu (Sjedinjene Američke Države), prof. dr. sc. Igor Jukić sa Kineziološkog fakulteta Sveučilište u Zagrebu, Ingi Thor Einarsson sa Univerziteta u Rejkjaviku (Island), dr Šime Veršić sa Kineziološki fakulteta Sveučilište u Splitu koji radi i u HNK Hajduk, zatim prof. primarius Anamarija Jurčev Savićević iz Instituta za javno zdravstvo Splita i Dalmacije i Odjela za epidemiologiju i respiratorne infekcije Hrvatske, prof. dr Gregor Jurak sa Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Nevenka Maras sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba kao i prof. dr Johanes Karl sa Univerziteta u Nimburgu (Njemačka).

-Konferencija je imala i regionalnu doktorsku školu na kojoj su učešće uzeli 42 studenta doktorskih studija sa univerziteta iz zemalja EU, zatim radni sastanak uredničkih timova najznačajnih regionalnih naučnih časopisa iz oblasti sportskih nauka kao i nekolika work šopa iz pojedinih sportova i sportskih disciplina, ističe profesor Bjelica.

Svi abstrakti odobrenih radova su objavljeni u časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine koji se nalazi u najprestižnijoj svjetskoj citatnoj bazi WOS, a cijeli radovi koji prođu posebnu recenziju objaviće se u međunarodnom časopisu Sport Mont koji se nalazi u citatnoj bazi SCOPUS, dok su svi urednici ovih crnogorskih časopisa bili i aktivni predavači na regionalnoj doktorskoj školi i uredničkoj sesiji kaonferencije.

Posebni žiri sastavljen od uglednih profesora sa tri različita univerziteta na kraju četvorodnevnog rada proglasio je najbolju mladu naučnicu Ahsen Bujukaslan sa Univerziteta iz Ljubljane, a Darija Vrdoljaka sa Univerziteta u Splitu za najboljeg mladog naučnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:14