Đilas / - FOTO: FILIP KRAINčANIć/NOVA.RS
05/11/2022 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đilas: Otkako je Kurti došao na vlast svjedoci smo raspirivanja mržnje i nametanja sile

Đilas je pozvao međunarodnu zajednicu da učini sve da se građanima srpske nacionalnosti omogući bezbjedan život i da se spriječe svi eventualni pokušaji prištinskih vlasti da se izazovu sukobi

U ovom trenutku je najvažnije da se izbjegnu sukobi i sačuvaju životi ljudi na Kosovu i Metohiji, izjavio je FoNetu, povodom dešavanja na sjeveru Kosova, predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas je pozvao međunarodnu zajednicu da učini sve da se građanima srpske nacionalnosti omogući bezbjedan život i da se spriječe svi eventualni pokušaji prištinskih vlasti da se izazovu sukobi, koji bi vodili daljem iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije. 

Istakao je da je odluka o napuštanju kosovskih institucija posledica neprihvatljive i izuzetno opasne politike prištinskih vlasti i ukazao da je Srbija od dolaska Aljbina Kurtija na čelo kosovske vlade umjesto smirivanja tenzija, sprovođenja Briselskog sporazuma i zajedničkog rada na poboljšanju kvaliteta života i Srba i Albanaca, svjedok konstantne politike raspirivanja mržnje i nametanja rešenja silom.

- Posebno je nevjerovatno da u vrijeme ozbiljnih inicijativa za rešavanje kosovskog problema koje dolaze iz svijeta Kurti kreće u besmislenu akciju nasilne promjene tablica Srba koji žive na sjeveru Kosova i odbija zahtjeve međunarodne zajednice da takvu odluku prolongira na deset mjeseci. U takvoj situaciji je ostanak Srba u kosovskim institucijama nemoguć i njihova odluka je više nego opravdana, a zahtjevi koje su postavili su minimalni i apsolutno opravdani. Njihovim prihvatanjem bi došlo do smirivanja situacije i do obnavljanja dijaloga kao jedinog načina na koji se može doći do rešenja prihvatljivog za obje strane- poručio je Đilas.

Podsjećamo, nepozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sjever.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:15