NAPADAČI OKO MANASTIRA BANJSKA / - FOTO: MREŽA X
29/09/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Euleks: Nismo bili spriječeni da prisustvujemo operaciju u Banjskoj

z Euleksa dodaju da je misija pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi

Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila spriječena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra, posle incidenta u selu Banjska.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u četvrtak na konferencij iza medije ponovio ono što je prethodne večeri rekao predsjednik Aleksandar Vučić na RTS-u, a to je da je Euleks bio „odbijen da učestvuje u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspjela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba“.

- I zašto sada svi ćute? Zašto niko sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mjesto, koje je i sama istraživala, a pri tom nije dozvolila Euleksu da učestvuje u svim istražnim radnjama i skupljanju dokaza na licu mesta - rekao je Petković.

Euleks je odgovorio da su njihove mobilne patrole policijske jedinice/rezervne policijske jedinice i drugi članovi osoblja bili u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom, kao i da su stigli u okolinu manastira Banjska na sjeveru Kosova, prenosi Kossev.

- U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbjednosna situacija, Euleks je pažljivo pratio razvoj bezbjednosti tokom čitave operacije Kosovske policije, ostajući sve vrijeme u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR/NATO - ponovili su ranije ocjene o bliskoj koordinaciji tri bezbjednosne službe na Kosovu.

Iz Euleksa dodaju da je misija pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi.

Petković je na konferenciji za medije novinarima podijelio kopije pisma koje je Srbija uputila Euleksu sa, kako je naznačeno „veoma bitnim zahtijevom“.

U oružanom sukobu kod sela Banjska, do kojeg je došlo posle ubistva kosovskog policajca, ubijena su trojica naoružanih napadača, za koje je potvrđeno da su Srbi sa sjevera Kosova. 

Zaplenjen je arsenal oružja za koji je kosovska policija procenila da vredi pet miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:44