Trupe Kfora na KiM / EPA-EFE - GEORGI LICOVSKI
02/10/2023 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka spremna da pošalje još vojnika na Kosovo

Jedino rješenje je normalizacija odnosa. Ne može biti vojnog rješenja, samo političkog. Mi vojnici možemo samo da stvorimo bezbjednosne uslove za održavanje dijalog, poručio glavnokomandujući Kfora Mikele Ristučo

"Srbi marširaju na Kosovo"?, "Putin podstiče sledeći balkanski rat?", "Srpska igra"… To su samo neki od naslova u štampi na njemačkom koja je ovog vikenda bila prepuna izvještaja, analiza i komentara o situaciji na Kosovu.

Njemački mediji prenose informaciju novinske agencije AP koja je u nedjelju javila da su viđena srpska vojna vozila kako odlaze od granice ka centralnoj Srbiji.

- Vlada Srbije je možda odgovorila na pozive za povlačenje - navodi njemački Cajt, prenosi DW.

List ujedno podsjeća da je "Vlada Kosova u subotu saopštila da prati kretanje srpske vojske iz ‘tri različita pravca‘" i da je "pozvala Srbiju da obezbijedi demilitarizaciju pograničnog područja".

Mediji prenose i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao izvještaje o pojačanom vojnom prisustvu na granici sa Kosovom. On je na društvenim mrežama govorio o "kampanji laži" protiv Srbije.

Prethodno je njemačka vlada upozorila da bi tenzije mogle da porastu, s obzirom na očigledno povećan broj srpskih vojnika na granici sa Kosovom.

- Ne bi trebalo da bude dalje eskalacije između Srbije i Kosova, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na mreži X i naglasilo da je važno da Srbija odmah smanji broj jedinica na granici.

Ujedno su se tri vladajuće njemačke stranke, Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile za jačanje mirovne misije Kfora na Kosovu pod komandom NATO. To podrazumijeva i raspoređivanje dodatnih snaga njemačkog Bundesvera.

- Njemačka bi trebalo, u konsultaciji sa svojim saveznicima, hitno da provjeri da li je mandat Kfora u potpunosti ispunjen i da pošalje još vojnika na Kosovo", rekao je za magazin Špigel političar Zelenih Anton Hofrajter.

Bundesver na Kosovu trenutno ima 85 vojnika. Mandat, koji je Bundestag posljednji put produžio u maju, predviđa da na terenu može da bude do 400 vojnika Bundesvera.

- Ima, dakle, još uvek prostora za poboljšanjem bez promjene mandata - rekla je takođe za "Špigel" Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsjednica parlamentarnog Odbora za odbranu.

Njemački Velt prenosi intervju koji je rimski list "Republika" objavio sa glavnokomandujućim Kfora, italijanskim generalom Mikeleom Ristučom. On, između ostalog, kaže:

- Jedino rješenje je normalizacija odnosa. Ne može biti vojnog rješenja, samo političkog. Mi vojnici možemo samo da stvorimo bezbjednosne uslove za održavanje dijaloga - kazao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:07