Са једног од ранијих протеста / - ФОТО: Н1
15/10/2023 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednica komisije za nestale bebe: Zdravstvene ustanove nemaju podatke o tome kome su i kada predale navodno preminulu djecu

U institucijama vide da je dokumentacija nestala, a službenici se ni ne trude da nam daju objašnjenje, kaže Pantelić

Predsjednica Komisije za nestale bebe i članica Beogradske grupe roditelja nestalih beba Radojka Pantelić izjavila je u razgovoru za FoNet da u Srbiji nema političke volje da se reši pitanje nestanka djece iz porodilišta.

Komisija čiji je puni naziv "Komisija za prikupljanje činjenica o statusu novorođene djece" za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji osnovana je prije tri godine i nema rezultate.

- Ne postoji politička volja u ovoj državi da se afera nestalih beba riješi. Na papiru Komisija ima velika ovlašćenja, ali kada idemo na teren neke institucije sarađuju, a neke institucije nam ne dozvoljavaju ni da uđemo - poručila je Pantelić, prenosi N1.

Ona je ukazala da u institucijama vide da je dokumentacija nestala, a da se službenici ni ne trude da im daju objašnjenje, dok zdravstvene institucije nemaju podatke o tome kome su i kada predale navodno preminulu djecu.

Pantelić je rekla da devet članova Komisije dolazi iz tri udruženja roditelja, a šest iz državnih organa, ali da se od početka državni predstavnici često mijenjaju zbog izbora, neredovno dolaze, ne učestvuju u radu i uzdržani su na sednicama.

- Najbitniji čovjek u Komisiji iz reda državnih organa je predstavnik Ministarstva zdravlja, koji od 20 sjednica nije došao na 16 sednica - rekla je Pantelić.

Ona je dodala da je Komisija od Ministarstva unutrašnjih poslova tražila obučenu osobu da sa njima ide na teren, dok su od Ministarstva zdravlja tražili da im da zdravstvenog inspektora, ali ništa od toga.

Pantelić je ukazala da ministar zdravlja neće da ih primi da ukažu na probleme.

Kako je dodala, oni su tražili da se hitno donese DNK registar, da su saznali da postoji radna grupa MUP koja radi na tome.

Ove godine je 9. maja bilo održano tajno savjetovanje Pravosudne akamije o nestalim bebama, ali Komisiju niko nije obavijestio o tome, ukazala je Pantelić.

- Ne dotiče nikoga, izgleda da samo nas boli - ocijenila je ona i dodala da država mora da pomogne makar da je samo jedna majka u pitanju, a riječ je o hiljadama uništenih i unesrećenih porodica, među kojima su i porodice koje nikada više nisu imale djecu posle nestanka bebe.

Ona je rekla da i druga dva udruženja imaju svoje vizije kako treba raditi.

Istakla je da su njeno udruženje i još jedno udruženje podnijeli predloge sudu, dok treće udruženje to ne želi i podstiče roditelje koji sumnjaju da su im djeca nestala da se ne obraćaju sudu.

Pantelić je precizirala da je sudu podnijeto 784 predmeta, što je malo u odnosu na broj oštećenih roditelja.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije donijeta je 2013. godine i u njoj je državi naloženo da nađe mehanizam i roditeljima pruži informacije šta se dogodilo sa nestalom djecom i isplati im pravednu naknadu, dok je zakon koji to omogućava donijet 2020. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 14:52