/ FOTO: UNSPLASH/ilustracija
18/08/2023 u 21:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija: Sporna pošiljka breskvi biće uništena

Prekršajnom prijavom odgovaraće proizvođač, osoba koja je breskvu proizvela i tom prilikom koristila pomenuti pesticid, dodalo je Ministarstvo

Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja je poslije detaljnih analiza utvrdila prisustvo pesticida hlorpirifosa u breskvama koje je trebalo da budu izvezene u Hrvatsku, a koje su vraćene sa granice, saopštila je Uprava za zaštitu bilja Srbije, javlja N1.

Pošiljka proizvođača PG Vitomir Stojanović Vodanj, koju je izvozio doo Prolux-univerzal Beograd biće uništena na bezbjedan način, a izvoznik će odgovarati u skladu sa zakonom pokretanjem privrednog prestupa kod nadležnog suda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Prekršajnom prijavom odgovaraće proizvođač, osoba koja je breskvu proizvela i tom prilikom koristila pomenuti pesticid, dodalo je Ministarstvo.

Dalji postupak podrazumijeva da se utvrdi na koji način je proizvođač došao do ovog preparata i koristio ga u zasadu breskve, na čemu fitosanitarna inspekcija u ovom momentu intenzivno radi.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je ranije saopštilo da je dozvolilo uvoz pesticida na bazi hlorpirifosa, ali samo za šećernu repu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:10